Lakossági kezdeményezésre lassítják az autókat Petőfitelepen

2021.12.01. 12:30

Korlátozással is jár a traffibox

Petőfitelepi olvasónk nem tud megállni a háza előtt a Gábor Áron utcába telepített új sebességmérő, a traffibox miatt, furgonjával kitakarná a berendezést. És még vagy hat „szomszédjára” is vonatkozik a korlátozás.

Kovács András

20211124 Szeged Olvasónk nem tud megállni a háza előtt a Gábor Áron utcában újonnan kihelyezett trafibox miatt. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Október végén adtunk hírt először arról, hogy a szegedi önkormányzat és a megyei rendőr-főkapitányság megállapodást kötött, és ez alapján két traffiboxot helyeznek ki a városban. Ez egy fix kültéri szekrény, amelyben a rendőrségi sebességmérő kamerát használnak. Közlekedésbiztonsági okokból az egyik traffibox a Mátyás térre került, és a Földmíves utca és a tér vonzáskörzetében található iskolát, óvodát, bölcsődét, valamint az orvosi rendelőt gyalogosan megközelítőket védi. A másikat Petőfitelepre, a Gábor Áron utcára telepítették a Vezér és a Kapitány utca közé, a Pitypang utca környéki gyorshajtás visszaszorítása érdekében. A traffipax működtetése továbbra is a rendőrség hatáskörébe tartozik.

Amikor először hallottam, a Gábor Áron utcai fix sebességmérő telepítéséről, nehezen találtam meg, mert egy furgon takarta, ami egyébként minimum 10 éve nagy gyakorisággal áll ott. Minap a gazdája is megkereste a Délmagyarországot, hogy megállni tilos táblát tettek ki a sarokra, ami a neki több mint kellemetlen.

– Hosszú évek óta állok itt, úgy, hogy feleségem a kisteherautó mellett ki- és be tudjon állni autójával. Ennek vége, csak a kapubejáróban állhatok, de akkor nagyon macerás a jövés menés – panaszolta olvasónk, hozzátéve, hogy a következő, táblát felosztó keresztutcáig, még hat-hét ház előtt nem állhat meg autójával a tulajdonos.

– Elismerem, mi kértük, gyűjtöttünk aláírást, hogy lassuljon a forgalom, mert a 30-as övezet korlátozását csak kevés autós tartotta be, de én fekvőrendőrre gondoltam, ez az alacsonyra épített traffipax egyátalán nem tetszik – mondta olvasónk.

A város számos pontján jellemző, sok helyen probléma a gyorshajtás.

– Az önkormányzat csak a körülményeket tudja megteremteni, táblákat tesz ki, de a szabályok betartatása rendőségi hatáskör. A Városüzemeltetési iroda és a lakosság kérésének figyelembe vételével, a rendőrséggel egyeztetve a történt a helyszínválasztás – mondta Szénási Róbert.

Az körzet önkormányzati képviselője hangsúlyozta, ez egyfajta gyűjtőút, sokan nem tartják be a sebességet. A megoldás egyfajta teszt is az önkormányzatnak.

– Megnézzük, hogy működik majd, a finom állításra nyitottak vagyunk, de már most, előzetesen sok pozitív visszajelzés kaptunk. Úgy tudom, nem mindig lesz benne gép, de a visszatartó erő akkor is működik, ha pedig beválik, több ilyet is kihelyezhet a város – mondta a képviselő.

– A sebességmérő helyének kijelöléséről a rendőrség szakmai álláspontját figyelembe véve az önkormányzat hozott döntést. A helyszínt az állampolgári igény, a baleseti kockázat, valamint az infrastrukturális lehetőségek határozták meg – írta kérdéseinkre a rendőrség. Megerősítették, hogy a megállni tilos tábla az autóbejáróra nem vonatkozik, így ha valaki járművével a oda parkol, szabályszerűen jár el.

– A rendszer beüzemelése folyamatban van – válaszolták arra a kérdésünkre, mikortól működik majd élesben a traffibox.

Legurulnak a töltésről

20 éve élek a környéken, és amikor először megtudtam, hova telepítik a gyorshajtókat megzabolázó traffiboxot, meglepődtem, mert én a Göndör sor és a Csap utca közé építettem volna. Hasonlóképpen, mint a közösségi oldalon kommentelők döntő többsége, hogy az autósok a töltés tetején lendületet véve ne guruljanak nagy tempóval el a Csap utcáig. Csak után derült ki, hogy nem azon a szakaszon, hanem messzebb, a városból kifelé vezető szakaszon sokalltak be a lakók és kérték a város segítségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában