Szeged

2021.12.01. 17:53

Megoldást keresnek a nem fizető cigányok gondjára

Kevés cigány ember van beoltva a koronavírus ellen, de az oltási akcióhéten többen úgy döntöttek, hogy mégis felveszik a vakcinát. Sikerült megoldani a dorozsmai szegregátum áram- és lakhatási problémáját, a Cserepes soron viszont még vannak gondok, de az IKV azt ígéri, senkit sem rak az utcára. Közmeghallgatást tartott szerdán a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat.

Suki Zoltán

Még mindig a lakhatás jelenti a Cserepes sori szegregátumban élő cigányok legnagyobb problémáját – derült ki a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat szerdai közmeghallgatásán, amelyet a szervezet Rákóczi utcai irodájában tartottak. Nagy Mihály, a nemzetiségi önkormányzat elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Cserepes soron már csak két olyan család van, akik bérlik az ingatlant, a többiek vagy elköltöztek, vagy saját tulajdonú lakásban élnek.

Nem kerülnek utcára

A közmeghallgatás egyik résztvevője elmondta, hogy az üres házakba korábban sok önkényes lakásfoglaló költözött be, de ők azóta már elmentek onnan, a házakat pedig lebontották. Viszont szerinte fenn áll a a veszélye annak, hogy akik még most is bérlik a lakásokat, de nem fizetik a költségeket, kitehetik az utcára.

Ambrus Regina, az IKV Zrt.-nek a kezelési igazgatója azt mondta, hogy ilyen nem fordulhat elő, az önkormányzati cég minden esetet külön vizsgál, és senkit sem rak az utcára.

Közmeghallgatást tartott az évente 6,5 millióból gazdálkodó Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. Fotó: Kuklis István

Nagy Mihály ezzel kapcsolatban felhozta egy idős házaspár példáját. Ők több száz ezres tartozást halmoztak fel, de annak ellenére is kijelentették, hogy nem fizetnek, hogy az önkormányzat anyagi segítséget is kínált nekik. Az idős férfi azóta meghalt, az asszony pedig egy tanyán él.

Tudnak segíteni

– Csak azokon tudunk segíteni, aki saját magán is akar. Aki saját magán nem akar segíteni, azon az Úr sem tud. Mi mindent megteszünk, amit lehet

– mondta Nagy Mihály. Hozzátette, hogy már több ilyen család is volt, akiknek valahogy megoldották a gondját. Végül megállapodtak abban, hogy az IKV és a cigány önkormányzat között rendszeres lesz a kapcsolattartás, és a kezelési igazgató azt kérte, hogy az összes felmerülő kérdést írják össze, hogy a legjobban hozzáértő szakemberek foglalkozhassanak a problémával.

Rendeződött viszont a helyzet a dorozsmai szegregátumban, ahol az utóbbi egy évben sikerült megoldani az áram- és lakhatási problémát is.

Nagy Mihály elmondta, hogy az áramszolgáltató „lopásbiztos” felsővezetéket telepített, a lakásokba pedig kártyás villanyórákat szereltek. Az elnök szerint ott most minden rendben van, az ott élők rendesen fizetnek, semmilyen tartozásuk sincs.

Nem kellet az oltás

Elhangzott az is, hogy a szegedi cigányságot érzékenyen érintette a koronavírus-járvány, jelenleg is többen vannak kórházban. Ez azért van így, mert kevesen vették fel az oltást, azt mondták, nincs rá szükségük. A helyzet most, az oltási akcióhéten javult valamennyit.

Ezek is érdekelhetik