Szeged

2021.12.02. 18:48

A régi szeged képivel díszítették a forgót a Széchenyi téren

Különleges gyerekforgó üzemel a Széchenyi téren, amely valószínűleg minden szegedi szívét megdobogtatja.

T. K.

Régi szegedi képek és relikviák vannak a Széchenyi téri gyerekforgón. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A játék a régmúltat idézi meg igazán egyedi és különleges stílusban. A tetejét díszítő festmények egy­­től egyig a városról készített régi fotók alapján készültek, így látható rajtuk többek között a hídon áthajtó villamos, a régi Hungária előtt elhaladó lovas kocsi vagy akár az Anna fürdő régi arca. A gyerekforgó azonban nem csak így hozza vissza az em­­lékeket. Czékus Ágnes tu­­lajdonos elmondta, a forgón két olyan elem is található, amelyek egykor az újszegedi vidámparkban üzemeltek.

A piros kishajó és a középen kézzel forgatható pörgő is sok évtizeddel ezelőtti gyerekeket szolgáltak ki, és hosszú ideig egy padláson rozsdásodtak.

Régi szegedi képek és relikviák vannak a Széchenyi téri gyerekforgón. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország
Fotó: Frank Yvette

– Az ország másik végéből hoztam haza őket, amikor tudomást szereztem a létezésükről. Megvásároltam, felújíttattam, és így ismét Szegeden láthatjuk őket

mondta a vállalkozó, akinek forgóján egyébként egy harmadik játékmatuzsálem is helyet kapott, a hintó ugyanis szintén egy régi forgóról származik.

Aki tehát kilátogat a Széchenyi térre családjával, valószínűleg elmondhatja magáról, hogy gyermeke ugyanazon a körhintajátékon ül, mint annak idején ő maga is. A régi fotók pedig a nagyszülők gyerekko­rát idézhetik fel, vagyis igazi időutazást tehetünk most a karácsonyi vásár idején egyetlen forgó segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában