Az özvegye és a fia leplezték le a táblát

2021.12.02. 18:41

Teret neveztek el Szentesen a karate-legendáról

A Dr. Papp László Városi Sportcsarnok előtti tér őrzi ezentúl shihan Furkó Kálmán nyugalmazott ezredes, a volt magyar mélységi felderítő zászlóalj legendás nevelőtisztjének emlékét.

M. A.

A Furkó Kálmán tér avatása Szentesen. Somogyi Zsolt karatemester. Fotó: Majzik Attila

A „magyar szamurájnak” is hívott egykori kiképzőtiszt honosította meg Magyarországon a kyokushin karatét. Tiszteletére tanítványa, Brezovai Sándor 2018-ban emlékkövet emeltetett, most a tér átnevezését is ő kezdeményezte.

A téravatón egykori bajtársai és a kezdeményezés támogatói emlékeztek az augusztusban elhunyt deszantosra, a hazai karateélet kimagasló alakjára.

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke elsősorban a Furkó Kálmán személyiségének máig példaértékű jellemvonásait emelte ki. Elmondta, olyan embernek állítanak emléket Szentesen, aki nyomot hagyott az életben. Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke pedig személyes érzelmeiről beszélve elmondta, megrendítette a számára legendás mester eltávozása. Emléke tanítványaiban, tisztelőiben azonban tovább él.

Mellettük még Szabó Zoltán idézte fel Furkó Kálmán szentesi látogatásait, bajtársai és barátai közül pedig Illés Zoltán őrnagy és Somogyi Zsolt karatemester idézte fel a „magyar szamuráj” alakját.

A teret jelölő táblát shihan Furkó Kálmán özvegye és fia, Furkóné Marczi Judit és dr. Furkó Kálmán rendőr alezredes leplezte le, ezt követően a jelenlévők megkoszorúzták a kiképzőtiszt téren álló emlékművét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában