Makó

2022.01.04. 17:30

Tóth Ferencre emlékeztek

Születésének 94. évfordulóján Tóth Ferencre, a város polihisztor krónikására, a József Attila Múzeum egykori igazgatójára emlékeztek kedden Makón. Feri bácsi emléktáblájánál idén is sokan gyűltek össze.

Szabó Imre

- Végtelen szelídség, jóság, nyugalom jellemezte. Évtizedeken át dolgoztam vele együtt, de soha, még a legnehezebb pillanatokban sem emelte fel a hangját – mondta Tóth Ferencről a tiszteletére kedden tartott megemlékezésen Halmágyi Pál, aki annak idején átvette tőle a múzeumigazgatói tisztséget. Ma már ő is nyugalmazott vezetője az intézménynek. A tisztelgésre eljöttek rokonai, egykori kollégái, tisztelői és barátai.

 

Fotó: Szabó Imre

A tősgyökeres makói Tóth Ferenc életútja olyan gazdag, hogy nehéz összefoglalni dióhéjban. Három múzeumot alapított: Makón a József Attila nevét viselőt és az irodalmi emlékhely Espersit-házat, valamint Ópusztaszeren a hagymás házat, emellett fáradhatatlan kutatómunkájának gyümölcseként több polcnyi általa írt és szerkesztett kötet dolgozza fel a város múltját. 

A csendes megemlékezés olyan szerény volt, amilyennek a makóiak Tóth Ferencet is ismerték. Fotó: Szabó Imre

Ezekből még évtizedeken át lehet tanulni. Egy helyi szállóige szerint amit ő nem tudott Makóról, azt nem is érdemes tudni, s már életében úgy emlegették, mint a legmakaibb makai. Halmágyi Pál azonban inkább emberként, kollégaként emlékezett rá. Felidézte, hogy mindenkivel szót értett, de azt is, hogy a múzeumban szinte minden az ő keze nyomát viseli magán. - Nagyon nagy tudású, nagy munkabírású és szeretetre méltó ember volt – jellemezte.  

Fotó: Szabó Imre

Tóth Ferenc az emléktábla tanúsága szerint 1964 és 1988 között vezette a József Attila Múzeumot. 2018 augusztusában hunyt el. Egykori intézménye nem sokkal később, 2019-ben emléktáblát készíttetett a tiszteletére, amely a múzeum falára került. Ezt most a család képviselői, Halmágyi Pál és Farkas Éva Erzsébet polgármester koszorúzták meg, majd az emlékére mécseseket gyújtottak a fal tövében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában