Helyi közélet

2022.02.01. 12:38

Adminisztrációt egyszerűsít az új ePincekönyv

Az egyszerűbb és gyorsabb ad­­minisztrációt eredményező, új hazai borszabályozás bevezetésének következő üteme június 1-jén kezdődik, ekkortól indul meg az elektronikus ügyintézés lehetősége a termelőknek.

Munkatársunktól

 

 

Az egyszerűbb és gyorsabb ad­­minisztrációt eredményező, új hazai borszabályozás bevezetésének következő üteme június 1-jén kezdődik, ekkortól indul meg az elektronikus ügyintézés lehetősége a termelőknek. 

 

A tavaly augusztus 1-jén ha­­tályba lépett új szabályokra való felkészülést egyéves át­meneti időszak segíti. Ennek első 10 hónapjában még a régi adminisztrációs ügymenetet kell alkalmazni, az új szabályok csak az átmeneti időszak utolsó 2 hónapjában, 2022. június 1-jétől lépnek életbe. Ezzel együtt az ágazati adminisztráció – szőlőtelepítés, szüret, származási bizonyítványok, forgalomba hozatal – informatikai hátterét is az ePincekönyv rendszer fogja biztosítani. Ebben az időszakban az elektronikus adminisztrációs feladatok még csupán fakultatívak, nem pedig kötelezőek lesznek minden ágazati szereplő számára. 

 

Az új szabályok 2022. augusztus 1-jétől lépnek teljeskörűen hatályba. Ekkortól a nem kis­üzemi bortermelők, valamint a három év átlagában 10 hektárnál több ültetvényt használók számára kötelező lesz az adminisztrációt elektronikusan intézni. Ezzel párhuzamosan a kisebb termelőknél természetesen továbbra is megmarad a hegybírónál történő személyes ügyintézés lehetősége. 

 

 

Az elektronikus adminisztráció kötelezettsége alól kivételt jelent a szakmai-jövedéki nyilvántartások – korábban: pincekönyv – vezetése. E kimutatás online kezelése csak a három év átlagában évi 20 ezer hektoliter borászati termék felett értékesítő üzemek számára lesz kötelező. 

 

 

Az új adminisztratív szabályok 2022 júniusában történő bevezetése így igazodik a borpiaci évhez, amely minden év augusztus 1-jétől a következő év július 31-éig tart, ezzel együtt segíti az ágazati szereplők munkáját, az új adminisztrációs szabályok alkalmazását. Fontos, hogy a módosítás a szőlőtermesztőkkel és borászatokkal történt egyeztetések után valósul meg. 

 

 

Az új borjogi szabályozás részleteiről a boraszat.kormany.hu/bortorveny oldalon található részletes információ. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában