Helyi közélet

2022.04.14. 11:45

Karbantartják a külterületi utakat

Még legalább 3 hétig karbantartják a balástyai külterületi utakat. Fotó: Illin Klára

A falu tulajdonában lévő külterületi aszfaltutak mentén, az azok szélétől 1–1,5 méterre felhalmozódott homokot az önkormányzat munkatársai gréderrel, markolóval és tolólappal egyengetik és a fölös mennyiséget más területek feltöltéséhez szállítják el – tudtuk meg Ujvári Lászlótól, Balástya polgármesterétől. A munkát 1 hete kezdték és még legalább 3 hét van a befejezésig. 
 

 Erre nincs pályázati forrás, saját útjainkat nekünk kell karbantartani, amit évente, két- évente teszünk meg, ahogy az állapotuk megköveteli. Erre a munkára azért van szükség, mert a szél által odafújt homok megemeli a terepszintet, így az esővíz nem tud lefolyni az úttestről a szikkasztó árkokba és amennyiben az hosszabb ideig rajta marad, a víz károsíthatja, megrepedezhet a felület és annak rendbehozásához már nagyobb anyagi erőforrás kellene. Mivel saját útjainkról van szó, ez abban az esetben is önkormányzati kötelesség. Ezt nem engedhetjük meg magunknak, ezért fontos az állagmegóvás 

– hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: az aszfaltos külterületi utak hosszúsága 34–35 kilométer. Folyamatos feladatot jelent még a földes utak karbantartása, például a gréderezésen kívül a behajló, a közlekedést akadályozó ágak levágása. 
 

 Építés is vár még ránk: a Vedresszéki út második üteme, melyre pályázaton 85,2 millió forintot nyertünk, ehhez jön a 4,4 milliós önerő. A beruházás a közbeszerzésnél tart, még nem választottuk ki a kivitelezőt. A régi, rossz állapotú helyett új aszfaltréteget kap az útfelület és így biztonságosabb, kulturáltabb lesz rajta a közlekedés 

– fejtette ki Ujvári László. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában