Gyakoriak a fürge gyíkok

2022.05.05. 13:07

A napos idő előcsalogatta a hidegvérűt

A fürge gyík a sík- és dombvidéki gyepeken, kaszálókon, legelőkön, szántók széleiben, alföldi erdőkben van otthon. Különösen kedveli a magas füvű, nedves, helyenként mocsaras réteket, vasúti töltéseket, füves árokpartokat. – írja a Magyar Madártani Egyesület weboldalán.

Tóth Zoltán

A kertben zavartuk meg a kint napozó gyíkot. Fotó: Tóth Zoltán

Nemcsak Európában, de egész Eurázsiában megtalálhatóak, egészen a Bajkál-tóig. A skandináv területeken és a mediterrán régiókban viszont ne keressük.A két nem hátoldalának alapszíne lényegében megegyezik egymással szürkésbarna vagy barnásszürke. Az oldalak és a végtagok alapszíne más a hímnél és a nősténynél. Míg utóbbi oldalának a színe megegyezik a hát színével, addig a hímnél ez sárgás vagy fűzöld. 
 

Március végétől már lehet ezekre a kis hüllőkre számítani az udvaron, kertjeinkben. Ha látjuk őket harcolni, semmiképp ne zavarjuk meg őket, mert a párzási időszakban – mely nagyjából ezekben a hetekben zajlik –, ez természetes. A küzdelem nem veszélyes, maximum az egyikőjük farkába kerülhet, ami később visszanő nekik. 

Fotó: Tóth Zoltán


 

Ha viszont napozni akarnak, akkor ebben nem akadályozhatja meg őket senki. Egy példányt a kertben véletlen megzavartunk jelenlétünkkel, de perceken belül előbújt, és folytatta a napfürdőzését. Hogy ne háborgassuk, nem mentünk hozzá túl közel, de a fényképezőgép megoldotta, hogy közelebbről megnézhessük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában