Helyi közélet

2022.05.04. 13:15

Az asztma nem gyógyítható, de jól kezelhető

Az asztma gyakori krónikus légúti megbetegedés, a gondozott betegek száma 300 ezer felett van, közülük 15 ezer embernek súlyos asztmája van – osztotta meg a legfrissebb hazai adatokat az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet az asztma május 3-i világnapján. Az intézet a megelőzésre, a betegség korai felismerésére és a szakszerű kezelés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Munkatársunktól

A asztma nem gyógyítható, ugyanakkor szinten tartható, jól kezelhető, a megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel és a rendszeres orvosi kontrollal az érintettek tünetmentes, teljes életet élhetnek. Magyarországon több mint 300 ezer gondozott asztmás beteg van, de egyes becslések szerint a betegek száma elérheti az 500 ezret, és az érintettek több mint fele allergiás is – írta közleményében az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet. 
 

Az asztma leggyakoribb tü­netei közé tartozik a zihálás, a köhögés, a mellkasi szorító ér­­zés, a légszomj, az éjszakai köhögés miatti felébredés, valamint a sípoló légzés. A diagnózist és hatékony kezelést nagyban ne­hezíti, hogy a tünetek meglehetősen változatosak, valamint a pa­­naszos és tünetmentes periódusok váltják egymást. 
Kiemelték, mivel a betegségre utaló jelek akár hosszabb ideig is elmaradhatnak, az asztmások egy része anélkül él együtt a betegséggel, hogy tudná, mi áll a háttérben vagy alkalmazná a fenntartó kezelést. 
 

Az asztma gyulladásos be­tegség, a betegek egy részénél az inhalációs kortikoszteroid tartalmú gyógyszereket folyamatosan, a panaszmentes szakaszban is szükséges lenne használni, sok beteg azonban mégsem így tesz. 
 

Éppen ezért az intézet a korai felismerés és diagnosztizálás, valamint a következetes és hatékony terápia fontosságára hívja fel a figyelmet, tekintettel arra, hogy az asztmások esetében a betegségben szenvedők megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel és rendszeres orvosi kontrollal tünetmentes, teljes életet élhetnek. Tehát sportolhatnak és egyéb fizikai aktivitást is végezhetnek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában