A napokban ismét láthatjuk a repülőt

2022.05.02. 12:52

Megkezdik a szúnyoggyérítést a Tisza déli szakaszán

A következő napokban Csongrád-Csanád megyében, a Tisza Szentes-Mindszent-Algyő szakaszán lesz biológiai lárvagyérítés.

delmagyar.hu

Illusztráció: Frank Yvette

A szúnyoglárvák számos víztípusban képesek kifejlődni, így például a folyók árterében visszamaradó vizekben és a sok szerves anyagot tartalmazó holtágakban. A hatékony munkavégzést az ártéri erdőterületeken nehezíti a fák zárt lombozata, amelyen a folyékony permetezőszer jelentős része fennakad. Ezeken a területeken repülőről granulátumot szórnak ki, ezt a készítményt át lehet juttatni a lombozaton, így a tavasz végi, nyári időszakban is megfelelő hatékonysággal lehet vele védekezni. A tervezett kezelések a Tisza ártéri erdeit érintik, ezért itt a biológiai készítményt granulátum formában juttatják ki. – írja a katasztrófavédelem.

A szúnyoglárvák nem csak a tavak és folyók mentén fejlődnek, megtalálhatók szinte bármilyen vízben. Ezért is fontos, hogy a ház körüli tenyészőhelyeket megszüntessük, célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti edényekből, virágcserepekből az esővizet kiönteni, az esővízgyűjtő hordókat pedig szúnyoghálóval lefedni.

Érdemes a ház körül lévő vízelvezető árkokat rendben tartani, hiszen ha nem áll meg benne az esővíz, szúnyogok sem fejlődnek benne, sőt egy felhőszakadás utáni villámárvíz kialakulásának is kisebb az esélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában