Helyi közélet

2022.05.03. 12:30

Rollerezni sem lehet kocsmázás után

Munkatársunktól

Még nincs pontos szabály az elektromos rollerek használatára. Illusztráció: Török János

Még ki sem tavaszodott teljesen, de már érezhetően többen használnak elektromos rollert, mint akár egy hónappal ezelőtt. Rollerezni nem egyszerű, ráadásul ez a közlekedési eszköz még nincs egyértelműen szabályozva, de az biztos: részegen ezt sem lehet vezetni. Erről Sticz Tamás beszélt az ügyészég Jogodban áll tudni! című sorozatában. 

Az „alkoholos befolyásoltság alatt lévő személy” nem vehet részt a közúti közlekedésben. Ha valaki nem gépi meghajtású járművel, hanem például kerékpárral közlekedik ittasan, az szabálysértést követ el. Ha viszont valaki már gépi meghajtású járművet vezet úgy, hogy ivott, az bűncselekményt követ el. Magya­rán, ha valaki ivott egy sört, utána semmiképpen sem mehet haza a villanybiciklijével vagy az elektromos rollerével. 

Bonyolítja a helyzetet Sticz szerint, hogy az elektromos meghajtású eszközök használatáról még nincs átfogó szabályozás. A magyar közlekedési jog úgy van ezzel, hogy ilyen állat nincs – fogalmazott az ügyész. Ennek ellenére a jelenlegi ügyészi gyakorlat gépi meghajtású járműnek veszi az elektromos kerékpárt és rollert is. 

Az ügyész azt mondta, hogy az ittas járművezetőt el kell tiltani a járművezetéstől. Viszont az elektromos rollerekre nem kell jogosítvány. Így tehát előfordulhat, hogy ha valakinek nincs jogosítványa, de ittasan vezet elektromos rollert vagy biciklit, eltiltják a járművezetéstől, csak éppen a jogosítványát nem tudják bevonni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában