Átadták a városi kitüntetéseket

2022.05.06. 21:12

Születésnapját köszönti Makó

Ünnepi koncert nyitotta meg a városnapi programsorozatot pénteken délután a makói Hagymaházban. A rendezvényen átadták a városi kitüntetéseket is.

Fotó: XY

 Az elmúlt több mint 300 évben sok jó és rossz történt a Maros és a belőle fakadt Nagyér között. Amit eleink szorgos munkával felépítettek, annak a tatárjárás után nyoma sem maradt, a törökkel való küzdelemben pedig háromszor égett porig a város 

– emlékezett ünnepi beszédében Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató, történész a városnapon. 

A Hagymaház nézőtere megtelt a programsorozat nyitányára, ami nem csoda: Makó azt elmúlt 2 évben a járványhelyzet miatt nem tudta köszönteni születésnapját, így most a szokásosnál is nagyobb az érdeklődés. A makói városnapot egyébként, mint Halmágyi Pál felidézte, a török uralom utáni újjátelepülést ösztönző, a Makóra költözőknek adómentességet ígérő pozsonyi oklevél 1699. május 7-i kibocsátási dátumához kötődően szokás ünnepelni. 

 Most bővül a fürdő, épül az iskola, szépül a város 

– villantott mai pillanatfelvételt a történész.  

Fotó: DM

A rendezvény alighanem legfontosabb része az volt, amikor Farkas Éva Erzsébet polgármester átadta az ez évi városi kitüntetéseket. Makó Városért Emlékplakettet kapott Dehelán Aurélia szemész főorvos, Góg Beáta szemész főorvos és Ménesi Gábor, a Centon Kft. ügyvezetője. Makó Város Emlékérmet vehetett át Makó Város Egészségügyéért kategóriában Csizmadia Lajos főorvos, Makó Város Nevelésügyéért kategóriában Kocsisné Maráczi Margit gimnáziumi tanár, Makó Város Szociális Gondoskodásáért kategóriában Kádárné Szakál Bernadett szociális munkás, illetve a Váll-Ker Kft. jelenleg is aktív alapító tulajdonosai, Tóth István, Kiss Imre, Zentai István, Nejkoff Stojanoff István és Szegedi Árpád. Makó Város Sportjáért kategóriában Gera József taekwondo mester, Makó Város Közbiztonságáért kategóriában pedig Bohák Henrietta rendőr alezredes és Kardos István tűzoltó alezredes kapott kitüntetést.

A meghitt pillanatok után ünnepi koncertet adott a Makói Általános Iskola fúvószenekara Gábor-Nagy Árpád vezényletével. A programsorozat a hétvégén is folytatódik: szombaton a főtéren reggel 9-től egész nap várják a szórakoztató rendezvények az érdeklődőket. 

Lesz kirakodóvásár, sakkverseny, játékpark, kézműves játszóház, a nagyszínpadon délig helyi sportegyesületek és művészeti csoportok tartanak bemutatókat, délután 4-től pedig olyan sztárok fellépése követi egymást a színpadon, mint a Dupla Kávé Köteles Cindyvel, Rico és Miss Mood, Burai Krisztián, illetve a Neoton. Vasárnap délután 3-kor adják át a Páger-gyűrűt az idei kitüntetettnek, Szacsvay Lászlónak a Hagymaházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában