Szegedi hírek

2022.05.04. 13:54

Túl vannak a mumus érettségin a végzősök - Fotók

Szerdán történelemből érettségiztek a végzős diákok. Ettől a vizsgától sokan tartottak, mert hatalmas tananyagot kell tudni hozzá. Idén a bolsevikokról, a Rákosi- valamint a Horthy-korszakról, a magyarországi romákról, a reformációról és a zsidó vallásról is kaptak kérdéseket a diákok.

Timár Kriszta

A Dugonics András Piarista Gimnáziumban közép- és emelt szintű történelem érettségit is írtak a diákok. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: [email protected]

Sok diák számára a történelem írásbeli érettségi jelentette a legnagyobb kihívást, a legtöbben legalábbis ezt említették, mint amitől a legjobban tartottak. Szardán délelőtt ezen is túlestek a végzősök: közép szinten 3, emelt szinten 4 órás feladatsort kellett ehhez megoldaniuk. Ezúttal a Dugonics András Piarista Gimnáziumba látogattunk el, ahol mindkét típusú vizsgát megszervezték.

Halál és szenvedés – foglalta össze humorosan Matos Tamás, szerinte mi vár rájuk. Hozzátette: reálos osztályba jár, és bár a matematika és a fizika érettségi nehezebb lesz, a történelem sem tartozik a kedvencei közé, mert sok adatot kell tudni hozzá.

Nevek, események, helyszínek, a különböző témákról hosszan és röviden is kell tudni értekezni, tág tudásra van itt szükség – egészítette ki az elhangzottakat Kovács Hédi, aki szintén meglehetősen feszült volt. Gondoltuk, ezek után megkérdezzük azokat, akik emelt szinten érettségiztek ebből a tárgyból, de ők sem voltak sokkal lelkesebbek. 

Rengeteg az anyag és sokkal nehezebb ez a vizsga, mint a középszintű. De a plusz pontért megéri bevállalni, és inkább ebből emeltezek, mint magyarból – mondta Berkó Ákos, akinek más választása nem is lenne, tekintve, hogy jogász szeretne lenni. Ő egyébként a Tömörkény-iskola diákja, mint mondta, szerinte jól felkészítette tanára erre a vizsgára.

A piaristás diákok a vizsga megkezdése előtt a sikerességért még elmondtak közösen egy Miatyánkot, majd 9 órakor munkához látott mindenki. A középszintű érettségi első, rövid feladatokból álló részében a bolsevik ideológiáról és a két világháború közötti szovjet-orosz történelemről, a Rákosi- valamint a Horthy-korszakról, a magyarországi romákról, a reformációról és a zsidó vallásról is kaptak kérdéseket a diákok. A második részében, ahol esszéfeladatok szerepelnek, az athéni demokráciáról, a Kádár-korszakról, az Árpád-kori magyar történelemről és a második ipari forradalomról kérdeztek.

Szerdán véget ért az érettségi az az időszaka, ami mindenkit egységesen érint, mostantól a választott tárgyakból vizsgáznak a végzősök. Csütörtökön angol, pénteken német vizsgákat szerveznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában