Felső tagozatosok ismerkednek az erdészszakmával a hét folyamán

2022.06.29. 15:30

Gyerekek vágták a fát az ásotthalmi iskolában

A dél-alföldi régióból húsz diák ismerkedik meg a héten az erdészszakma rejtelmeivel az ásotthalmi és a szegedi erdészeti iskola segítségével. Kedd délelőtt keményen dolgoztak az általános iskolások: kistraktort, fűnyírót vezettek, és fát is vágtak.

Arany T. János

A jövő erdészei az ásotthalmi Bedőben ismerkednek a héten az erdészszakmával. Fotó: Karnok Csaba

Szakmakóstoló heteken ismerkedhetnek szakmákkal az ér­deklődő általános iskolások a Bedő Albert erdészeti iskolában Ásotthalmon és a Kiss Ferencben Szegeden. Múlt hé­­ten a lovász-, most az erdészszakma várja őket. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrár­szakmákat ismertet meg 5–7. osztályos diákokkal a nyáron. A kamara ezzel a programsorozattal népszerűsíti a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmákat. A szakmakóstoló hét a hagyományos pályaorientációs programokkal szemben az agrár-szakképesítések élményalapú megismerését helyezi előtérbe, a tanulók például kipróbálhatnak egyes munkafolyamatokat. A szakmát a mórahalmi lovardával és a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikummal közösen ismertetik meg a diákokkal. 

Kedden délelőtt a Bedőben az egyik csoport a Fakopp ne­­vű, hanghullámokkal működő műszer segítségével a fák belsejét vizsgálta. 

Megkérdeztem a gyerekeket, voltak-e már ennyi ideig távol a szüleiktől és az otthonuktól, és hiányzik-e nekik valami. A tábor ideje alatt a diákok ugyanis a Bedő kollégiumában laknak péntekig. A kérdésre a Kecskemétről ér­­kezett Bogáromi Koppány Botond azt válaszolta, hogy neki csak a gyíkja hiányzik. Gekki hiányán keseregtünk keveset, majd Koppány, azaz Kopi elmondta, hogy őt vonzza a természet és az állatok, ezért el tudja képzelni magát ebben a szakmában. 

Fotó: Karnok Csaba

A hátsó udvaron aztán még jobban kedvet kaptak a gyerekek a szakmához: az egyik csapat egy Stihl önjáró fűnyírótraktort, a másik egy Ferrari Cromo kistraktort hajtott, a harmadik pedig akkumulátoros motorfűrésszel szeletelte a fát. A 12 éves Liptai Vivien szakértő mozdulatokkal vágott vékony szeleteket a fából. A Ferrari körül szatymazi nyolcadikos fiúk szorgoskodtak. Sáricz János szak­oktató nem győzte dicsérni őket. 

Ezek a gyerekek ilyen környezetben nőttek föl. Látszik rajtunk a lelkesedés, nem most ülnek először traktoron – mondta a szakoktató. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában