Helyi közélet

2022.06.05. 18:50

Önkéntes tűzoltók találkoztak Földeákon

Földeákon találkoztak a hét végén a megye önkéntes tűzoltói: bemutatókat tartottak, vetélkedőkön, versenyeken vettek részt, sütöttek-főztek és a P.Mobil szabadtéri koncertjét is élvezhették.

Szabó Imre

A földeáki rendezvényen jó volt a hangulat. Fotó: Szabó Imre

Balástya viszonylag messze van Szegedtől, ahol hivatásos tűzoltóság működött, ráadásul régen a kocsik sem voltak olyan gyorsak, mint manapság. Ezért alapították meg - többek között az én édesapám részvételével - a helyi önkéntes tűzoltó egyesületet 1951-ben. A szervezet tehát tavaly volt 70 éves – mondta annak elnöke, Virágh István. Ők is részt vettek Földeákon, a Szent László téren rendezett megyei önkéntes találkozón.

Biciklivel mentek oltani

Mint elmesélte, az aratási időszakban például tűzőrséget szerveztek. A templom tornyából ketten figyelték a területet távcsővel, és ha valamerre tüzet látták, riasztották az őrszobán lévő harmadik társukat, aki befogta a tanács lovait a lajtos kocsiba és indult a helyszínre. A többiek kerékpárral siettek oltani. Ma természetesen már sokkal jobb a felszereltségük. Egyébként 33-an vannak, akik közül 16-17 vesz részt rendszeresen a tűzoltásokban, műszaki mentéseknél. Be tudnak avatkozni viharkároknál, belvizeknél is.

130 éves földeáki múlt

A hét végén megrendezett földeáki találkozón szerte a megyéből 13 felnőtt és két ifjúsági csapat képviseltette magát, de jöttek vendégek a határ túloldaláról, Romániából és Szerbiából is. A rendezvény apropóját az adta, hogy a helyi önkéntes tűzoltók idén ünneplik alapításuk 130. évfordulóját – tudtuk meg az elnöktől, Varga Zoltántól. A meghívott önkéntesek bemutatókat tartottak, vetélkedőkön, versenyeken vettek részt, sütöttek-főztek és a P.Mobil szabadtéri koncertjét is élvezhették. A tűzoltó egyesületek találkozójának egyébként nagy hagyománya van a faluban.

Az önkénteseket is szívesen fogadják

A balástyai egyesület vezetője egyébként közel egy esztendeje a megyei önkéntes tűzoltó egyesületek szövetségének elnöke is. Céljául azt tűzte ki, hogy a megye minden területe le legyen fedve egyesületekkel. Ez már csak Újszentiván, Tiszasziget, Kübekháza és Deszk térségében hiányzik. Meggyőződésem és tapasztalatom, hogy aki kárt szenved, azt nem érdekli, hogy hivatásos vagy önkéntes tűzoltók oltották el a tüzet – hangsúlyozta Virágh István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában