Biztonság

2022.07.19. 12:20

Átadták a Szabadkai úti okoszebrát

A Szabadkai út egyik forgalmas csomópontjánál adták át az ország ötvenedik okoszebráját. A rendszer lényege, hogy előre jelzi az autósoknak, ha egy gyalogos közelít az átkelő felé, ezzel pedig biztonságosabb lesz a közlekedés.

Suki Zoltán

Biztonságosabb lesz az átkelés mostantól. Fotó: Karnok Csaba

Az elmúlt öt évben két baleset is volt Szegeden, a Szabadkai út 54. és Palánkai utca 2. közötti gyalogátkelőhelyen, amiből most okoszebra lett – mondta tegnap a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján a városfejlesztési alpolgármester. Nagy Sándor hozzátette, nemcsak emiatt döntöttek arról, hogy az itteni zebrát „okosítják” fel.

Elmondta, ez az átkelőhely a településrész kereskedelmi központja, továbbá óvoda és iskola is van a környéken, ami miatt az átlagosnál nagyobb a gyalogosforgalom. Ráadásul az adatok szerint naponta kilencezer autó halad át ezen a kereszteződésen.

Nagy Sándor azt is elmondta, hogy a városnak 1 millió 400 ezer forintjába került a beruházás, a másik felét a Generali a Biztonságért Alapítvány állta.

A biztonsági rendszer az útburkolatban elhelyezett LED-es prizmák villogó fénye segítségével hívja fel az autósok figyelmét arra, hogy gyalogos közelít a zebra felé. Az átkelő mindkét végén, a járdán szenzoros oszlopokat helyeztek el. Azok érzékelik a gyalogosok érkezését. Ha az oszlopok között valaki áthalad, a zebra melletti lámpák villogni kezdenek. A jelzés kizárólag addig tart, ameddig a gyalogosok áthaladnak az úttesten.

A Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja pedig azt mondta, hogy ez az országban az ötvenedik okoszebra, ami a segítségükkel készült el. Kalmár László hozzátette, hogy eddig 80 millió forintot fordítottak hasonló átkelőhelyekre. Ezeket nemcsak a megyeszékhelyeken, hanem egyebek mellett a Balatonnál is telepítik, a biztonságos közlekedés érdekében.

Az alapítvány először felméri a gyalogátkelőhelyeket, megnézik, hogy hol nagy a gyalogosforgalom, és annak alapján döntenek arról, hogy hova szeretnének okoszebrát telepíteni. Szegeden ez már a második okoszebra, az első az Agyagos utcában található.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában