Áldatlan állapotok a határ menti településeken

2022.07.12. 19:19

Szerbiában is tennének a migráció ellen

A határ mentén élő szerbiai magyarok migráció miatt kialakult kilátástalan helyzetéről is tárgyal a most kezdődő szerbiai koalíciós tárgyalásokon Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint a helyzet tarthatatlan, és mindenképp kezdeni kell vele valamit.

Suki Zoltán

Majdányban sok épületet elfoglaltak. Tarthatatlan a migránshelyzet a határ melletti magyar falvakban. Archív fotó: Török János

Rövidesen kezdődnek a választások utáni koalíciós tárgyalások Szerbiában. Ezzel kapcsolatban mondta azt a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Pannnon RTV-nek, hogy pénteken tárgyal Aleksandar Vučić-csal, és a megbeszélésen mindenképpen kéri, hogy az állam tegyen valamit a fokozódó és egyre agresszívebbé váló migránsnyomás ellen. A megbeszélésen a VMSZ elnöke a határ menti településeken uralkodó tarthatatlan migránshelyzetről is beszámol majd Vučićnak. Pásztor István úgy fogalmazott, hogy ezzel az áldatlan helyzettel az országnak kezdenie kell valamit. A lakosság, különösen a határ menti településeken élők egyre kevésbé érzik magukat biztonságban.

Pásztor István szerint joggal érzik úgy a vajdasági magyarok, hogy lemondott róluk a saját országuk, lemondott róluk a saját államuk, lemondott róluk az az állam.

Azt gondolom, hogy ez egy tarthatatlan állapot, és ezt a tarthatatlan állapotot fölül kell vizsgálni. Ennek a fölülvizsgálásnak pedig az kell, hogy legyen a végeredménye, hogy ezek az emberek ne tudjanak az országba bejönni – fogalmazott a politikus.

Közben a rendőrök keddre virradóra nagyobb csoportokban 87 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében. A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a cseh rendőrökkel együttműködve három csoportban találtak az illegális bevándorlókra, Mórahalom és Röszke külterületén. Nógrádi Zoltántól, Mórahalom polgármesteréről pedig megtudtuk, hogy január óta csak a település határain belül háromezer migráns állítottak meg a mezőőrök és a polgárőrök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában