Alig 2 kilométert kellene megépíteni

2022.09.05. 17:30

Elkerülő utat kér a kübekházi polgármester a határátkelő miatt

Egy újságírótól tudta meg a kübekházi polgármester, hogy a településüknél lévő határátkelőt, melyet újjáépítenek, non-stoppá tennék. Azt szeretné, ha készülne egy 1800 méteres elkerülő út is a most induló beruházás során, hogy a falu nyugalma megmaradjon.

Timár Kriszta

Alig 2 kilométernyi utat kellene csak megépíteni, és az biztosíthatná a kübekháziak nyugalmát. Fotó: Karnok Csaba

Az uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg a hirdetmény, miszerint 2,5 milliárd forintért újjáépítik és állandósítják a 3 évvel ezelőtt ideiglenesen kialakított, konténerekben működő kübekházi határátkelőt. A Rábét és a kistelepülést összekötő ellenőrzőponton a főbb létesítmények nettó alapterülete 1636 négyzetméter lesz. Megépül egy 450 négyzetméteres közös magyar-szerb kezelőépület, emellett belépő és kilépő oldali vizsgálóhelyek, kezelőfülkék, és kutyakennel is szerepel a tervezett létesítmények között. 

Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere lapunknak elmondta, hazánkban még nem látott, gyönyörű épületet terveztek, aminek nagyon örülnek, annak azonban kevésbé, hogy az eddig 7 és 19 óra között üzemelő határátkelőt non-stoppá alakítják át a beruházás végeztével. Erről ugyanis szerinte eddig nem volt szó, ő is csak egy újságíró kérdése alapján értesült róla.

Kübekháza egy csendes falu, sokan éppen emiatt költöztek ide. Itt sokan az utcán kerékpároznak, a gyerekek is kint játszanak, a településen áthaladó nemzetközi forgalom azonban ezt az idilli állapotot jelentősen felbolygatná. Nyáron már így is nagy itt a forgalom, a szezon végén azonban csak napi 100-150 autót kell elviselnünk. Azt azonban nem szeretném, ha éjjel is rajtunk keresztül autóznának a Szerbiába igyekvők

 – fogalmazott a polgármester, aki az egyetlen megoldást egy elkerülőút megépítésében látja. 

Az ideiglenes határátkelő építésekor szervízútként használták azt az 1800 méteres földutat, ami párhuzamosan fut a határátkelővel. Ezt az önkormányzati utat szívesen átadjuk állami kezelésbe, ha azt átépítik elkerülőútnak. Lényegében alig két kilométernyi aszfaltút megépítésével megoldható lenne, hogy a kiemelt határátkelő működtetése ellenére is megmaradjon a kübekházi nyugalom, ezért bízunk benne, hogy elfogadják a döntéshozók ezt a javaslatot

 – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában