Makó

2022.09.17. 11:30

Gazdálkodnak a Galamb diákjai

Szeptemberben újra­indult a termelés a Galamb József nevét viselő makói agrárszakképző külterületi tangazdaságában. Aki a munkájuk eredményére is kíváncsi, időről időre találkozhat standjukkal a helyi piacon.

Szabó Imre

A szorgos munkába időnként egy kis móka is belefér. Fotó: Naszradi András

A kilencedikes, most érkező diákok számára jó kezdés az, hogy szeptemberben először kimennek a tankertbe, és nekiállnak a szokásos őszi munkáknak 

– mondja Horváth Zoltán, a Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola igazgatója. 

Olyan feladataik vannak, mint a körte vagy a cékla, a paradicsom és a paprika szedése, illetve a körte- és a céklacsipsz készítése. Szüretelik a szőlőt, mustot készítenek belőle, a terményeket, illetve a belőlük készült feldolgozott termékeket pedig árusítják is a piacon, a Helyi Diák Terméke márkanevet hirdető standon. 

Mindez azt jelenti, hogy az új diákok mindjárt láthatják, milyen eredményei vannak a gazdálkodásnak, és így nyilván lelkesebben látnak a tanuláshoz. Az igazgató hozzátette: természetesen nyáron is dolgoztak diákok a tangazdaságban gyakorlatként, de az élet most pezsdült meg itt igazán. 

Az agrárszakképző külterületi mintagazdasága 200 hektáros, plusz van 4 és fél hektárnyi kertészet is. A tanév most 311 tanulóval indult, közülük kéthetes ciklusban 40-50 mindig van kint 3-4 felügyelő tanár irányítása mellett, illetve a technikai dolgozók közreműködésével. Kapnak feladatokat a gyümölcsösben, a szőlészetben, az üvegházban és a gépműhelyben is. A betakarítási szezon után az október már a talaj-előkészítésről, a tápanyag visszapótlásáról, a mezőgazdasági gépek karbantartásáról fog szólni. Húsz hektáron pedig a szántást, a boronálást, az őszi és a tavaszi vetést gyakorolják a diákok, majd a gépek téliesítését. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában