Emlékplakett

2022.09.26. 18:50

Kitüntették a levéltár volt vezetőjét Makón

Hosszú szünet után ismét Makón rendezték meg a megyei levéltári napot. A Korona konferenciaközpontban tartott rendezvényen Oltvai Ferenc-díjat kapott a makói levéltár nyugalmazott igazgatója, Vig Zoltán.

Szabó Imre

Vig Zoltán jó szívvel emlékezik vissza a makói levéltárban eltöltött négy évtizedre. Fotó: Szabó Imre

1975-ben kerültem a makói levéltárba. Akkoriban ez egy alig tízéves múltra visszatekintő, egyszemélyes levéltár volt, a régi városháza padlásának egy részében működött, fapolcokkal, porosodó iratokkal

 – emlékezett az Oltvai Ferencről elnevezett rangos szakmai díj idei kitüntetettje, Vig Zoltán nyugalmazott levéltárigazgató. Munkásságának fontos eleme volt, hogy a 600 folyóméteres gyűjteményből 2 ezer folyóméteres kollekció vált. Többek között az egykori téeszek, illetve a tanácsháza iratanyagait sikerült begyűjteni, emellett videós dokumentációt is készített.  

A zord körülmények miatt sokan talán menekülőre fogták volna, engem azonban rabul ejtettek a Makó múltját őrző írásos emlékek 

– mondta. Kutatómunkát is végzett, fő témája a közbiztonság volt, de például a Návay-napló is magán viseli a keze nyomát. 

Arról, hogy a levéltár egyszer egy olyan kulturális rendezvényközpont is lesz, mint amilyen most a Petőfi parkban, annak idején csak álmodozni lehetett

 – tette hozzá.

Az emlékplakettet Urbancsok Zsolt makói levéltárigazgató méltató szavai után Biernacki Karol, a Csongrád-Csanád Megyei Levéltár igazgatója adta át Vig Zoltánnak. Ezt követően tudományos előadásokkal folytatódott a Korona Konferenciaközpontban rendezett, sorrendben 45. tanácskozás. Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntője után helytörténeti, honismereti témájú értekezéseket tartottak olyan kiváló történészektől, mint Gilicze János, Marosvári Attila, Vizi Dávid Máté, Zeitler Ádám, Forgó Géza és Urbancsok Zsolt. Utóbbitól megtudtuk, a levéltári napok fő célja, hogy az érdeklődők megismerjék a legfrissebb helytörténeti kutatások eredményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában