A folytatáshoz további 20 millió kellene

2022.09.02. 20:22

Még szebb lesz a maroslelei templom

Szabó Imre

A maroslelei templom a felújítás ideje alatt is fogadja a híveket, nem zárják be. Fotó: Drimba Tibor


Hamarosan folytatódik a maroslelei templom külső felújítása, az épület mellett már látható az ehhez szükséges állványzat. A munka nagyjából egy hónapot vesz majd igénybe, de a hívek előtt a kapu addig sem lesz zárva.

 A már korábban megkezdett külső felújítás most egy 15 millió forintos pályázati támogatásnak köszönhetően folytatódik

  mondta a Délmagyarországnak Laczkó István plébános. A falu egyetlen, római katolikus templomáról van szó, ami a Magyarok Nagyasszonya nevet viseli. A falu főterén áll, 1901-ben épült neogótikus stílusban Papp József tervei alapján, Dessewffy Sándor püspök adományából. Egyhajós, 300 férőhelyes, tornya 3 haranggal rendelkezik. Az épület falán található a világháborúban elesettek emléktáblája.

Bonyolult munka

A lelei templom külső felújítása kisebb lépésekben már évek óta folyik. Legutóbb, két évvel ezelőtt a tornyot hozták rendbe. Most egy tavalyi pályázat révén folytatódik a munka. 

Bonyolult lesz a munka, mert a falról le kell verni a vakolatot, hiszen a vakolat szintjéig rossz állapotban van 

 mondta a plébános. 

Az állványozás sem egyszerű, hiszen nem sík felületről van szó 

 tette hozzá. Az állványozás mindenesetre – mint a helyszínem járva tapasztaltuk – már megkezdődött. Maga a felújítás várhatóan a jövő héten indul, a kőműves és a bádogos munkát a szegedi Berill Invest Kft. csapata végzi Makra Sándor vezetésével.

Kellene még 20 millió

A falu központi terének meghatározó jelentőségű épületét korábban teljesen alászigetelték és nagyjából két méter magasságig újravakolták kívül-belül. Most a falakon fognak dolgozni, de teljes egészében még ezt követően sem lesz készen a homlokzat. A befejezés további, nagyjából 20 millió forintos beruházást igényelne. Kérdés, hogy erre mikor kerülhet sor. Bár a lelei hívek szoktak adakozni, korábban a felújítási munkák folytatása érdekében rendeztek nagy sikerű jótékonysági koncertet és adománygyűjtést is, Laczkó István szerint ehhez biztosan szükség lesz központi támogatásra. 

Egy hónapig tart a munka

A most induló felújítás várhatóan nem zavarja majd a falu egyébként gazdag hitéletét. A templomkapu mindig nyitva van, hetente egyszer celebrálnak misét, de működik imacsoport és hittanórákat is szoktak tartani Maroslelén. A munkálatok várhatóan egy hónapot vesznek igénybe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában