Ne dőljenek be az átverésnek!

2022.11.02. 07:00

Regisztrálatlan, vizsga nélküli jogosítványt hirdetnek

Vizsga nélküli jogosítványt kínálnak egy erre specializálódott közösségi oldalon. Az olcsó eljárásért cserébe egy regisztrálatlan vezetői engedélyt állítanak ki. Ágoston Péter gépjárművezető-oktató hangsúlyozta, ez természetesen átverés, igazoltatásnál egyből kiderül a turpisság, ráadásul eljárás is indul a felhasználó ellen.

T.Sz.

T, mint tanuló: vizsga minimum 580 megtett kilométerrel. Fotó: Huszár Márk/MW

Időről időre megszűnik, majd újra felbukkan az a honlap, illetve közösségi oldal, amely vizsga nélkül kínál vezetői engedélyt. Néhány üzenetváltás után konkrét árajánlattal jelentkeznek. Bár a tört magyarsággal megírt szövegek korántsem hitelesek, a 100-200 ezer forintért kínált jogosítvány csábító lehet.

Mint azt Ágoston Péter hódmezővásárhelyi gépjárművezető-oktató lapunknak elmondta: ez egy átverés, az így kiállított jogosítványok természetesen nem lehetnek bejegyezve, rendőri igazoltatásnál ez egyből kiderül, és eljárást indítanak a felhasználó ellen. Ennek ellenére elképzelhető, hogy már van, aki kapott ilyen vezetői engedélyt.

Idő és hozzáállás

Jelenleg minimum 30 óra és 580 megtett kilométerrel vizsgázhatnak a tanulók. Ágoston Péter szerint soktényezős, ki, ki milyen gyorsan éri el az elvárt szintet. Tapasztalata szerint a ráfordított idő mellett döntő lehet a jelentkezők személyes affinitása, személyisége. Az első gyakorlati órák többnyire a tanuló megismeréséről szólnak, az oktató felméri a tanulóvezetőt, majd a gyengébb képességek fejlesztésével haladnak tovább. Úgy látja, a 17-25 éves korosztály különösen leterhelt, sokszor eleve fáradtan érkeznek hozzá órára. Gyakori a figyelmetlenség, nehezen rögzítik a hallottakat, kapkodva, a szükséges lépéseket kihagyva döntenek egy-egy forgalmi helyzetben. Jellemző a csökkent térlátás, ami részben a monitor, illetve telefon előtt töltött rengeteg időnek tudható be. – Szerencsére – néhány kivétellel – jól fejleszthetők a készségeik – mondta.

Tudatos negyvenesek

Ágoston Péter tapasztalata szerint, bár negyven éves kor felett olykor már időigényesebb a tanulás, ugyanakkor az a korosztály elhivatott és tudatos. Koncentráltabbak, így összességében hatékonyan haladhatnak előre. Jellemző továbbá, hogy figyelmesek, és komolyabban veszik az oktatói tanítást, utasítást.

Hivatalos képzők

A hivatalos magyarországi képzők listája a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft., azaz KAV honlapján ellenőrizhető. Az elmélet klasszikus képzésen is megtanulható, de az utóbbi években elterjedt az autósiskoláknál az úgynevezett „e-learning” módszer. Sikeres elméleti vizsga után a tanfolyam a gyakorlati résszel folytatódik. A koronavírus-járvány kényszerű leállásai idején különösen feltorlódott a sor: Vásárhelyen a sikeres elméleti vizsga után nagyjából egy-másfél hónap után kezdődhetnek a gyakorlati órák.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában