Felszólították a közgyűlést, ne fogadják el az előterjesztést

2022.11.16. 13:10

Tiltakozik a Vásárhelyen tervezett földadó ellen az agrárkamara és a MAGOSZ

„El a kezekkel a termőföldtől!” címmel közleményt adott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ).

Kovács Erika

Fotó: Török János

Márki-Zay Péter földadóval akarja megsarcolni a történelmi aszállyal sújtott hódmezővásárhelyi Gazdákat! A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) felszólítja Hódmezővásárhely közgyűlését, hogy utasítsa el a Márki-Zay Péter által bevezetni kívánt földadót. A volt baloldali miniszterelnök-jelölt hektáronként közel 10.000 forintot venne ki a történelmi aszállyal, valamint a drasztikusan megemelkedett energia- és inputanyag-árakkal sújtott helyi gazdálkodók zsebéből. Az adó bevezetését a vásárlók is megéreznék, mivel az begyűrűzne az élelmiszerek árába, és további drágulást okozna – írták a közleményben.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ azt írta, felháborodottan értesültek a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester által bevezetni kívánt földadóról. 

– A város közgyűlése elé terjesztett javaslat szerint minden hódmezővásárhelyi szántó-, kert-, gyümölcsös- és szőlőtulajdonosnak hektáronként közel 10.000 forint adót kellene fizetnie, miközben a történelmi aszály, az elhúzódó háborús helyzet, valamint az ennek nyomán elszabadult inputanyag- és energiaárak rendkívül nehéz helyzetbe sodorták a gazdákat. A NAK és a MAGOSZ felszólítja Hódmezővásárhely közgyűlését, hogy ne támogassa Márki-Zay Péter indítványát, az önhibájukon kívül súlyos gondokkal küzdő gazdálkodók megsarcolását. A dollárbaloldal volt miniszterelnök-jelöltje a gazdák megadóztatásával forrást vonna ki az ágazatból, a földadó pedig begyűrűzne az élelmiszerek árába, így azt a fogyasztók pénztárcája is megérezné. A NAK és a MAGOSZ határozottan visszautasítja a gazdákra kivetett adót, az ellen minden lehetséges eszközzel fel fog lépni! – áll a közleményben.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában