Szegedi hírek

2022.12.16. 20:00

Ágota Karácsony: több mint 700 gyerek kapott személyre szóló ajándékot - fotók

Két év után idén újra megrendezték az Ágota Karácsonyt. A Szent Gellért Fórumban 13 megyéből gyűltek össze a fiatalok. Összesen 750-en kaptak személyre szóló ajándékot, mindenki azt, amire vágyott.

Timár Kriszta

Összesen 750 gyerek kapott olyan ajándékot, ami a kívánságlistáján szerepelt. Fotó: Gémes Sándor

A Szent Gellért Fórumban rendezték meg péntek délután az Ágota Karácsonyt, amelyet két év kihagyás után tudtak ismét megtartani. Összesen 750 gyermek érkezett a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által lefedett 13 megyéből, hogy egy ünnepi vacsora után átvegyék személyre szóló ajándékukat. A családjukból kiemelt fiatalok ünnepéhez és vágyaik beteljesítéséhez 46 támogató járult hozzá. 

A programot Mihálffy Béla országgyűlési képviselő nyitotta meg egy karácsonyi vers elszavalásával. Ezt követően Juhász Tünde, az Építési és Közlekedési Minisztérium közigazgatási államtitkára köszöntötte a jelenlévőket. Mint fogalmazott, a mai ajándékozás is azt a köteléket erősíti, mely ezt a közösséget összetartja. – Nem az érteke a lényeg, hanem az üzenet, hogy van, akire számíthattok – mondta. Czunyiné Bertalan Judit, Észak-nyugat Magyarország fejlesztési kormánybiztosa pedig arról beszélt, hogy azért jó ide jönni, mert itt mindig otthon van. Kiss-Rigó László megyéspüspök köszönetet mondott az alapítvány és a szolgáltató munkatársainak, illetve a nevelőszülőknek, és a keresztény katolikus ihletettségű szervezet legnagyobb ünnepe előtt pár nappal örömteli készülődést kívánt az Ágota közösség nagy családjának.

Megyénk nemrégiben kinevezett főispánja, Róth Márton is felszólalt a rendezvényen, aki most kezdte meg nyilvános szerepléseit. Mint emlékeztetett: Isten is nevelőszülőkre bízta gyermekét, ennek apropóján pedig megköszönte azok munkáját, akik szintén ilyen formában gondoskodnak a fiatalokról. Az Ágota alapítványnak és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónak pedig azt, hogy szebb és reménnyel teli jövőre adnak esélyt a gyerekeknek. Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár utolsó felszólalóként azt emelte ki, hogy a gyermekvédelemben két dolog biztos: az Ágota tábor és az Ágota karácsony. – Itt nem üres sajnálatról van szó, közösséget építenek a családjukból kiemelt fiatalok köré, hogy legyen kiben bízniuk. A kormányzat ezután is segíti majd ezt a munkát – jelentette ki. Beszédében kitért arra is, hogy ha az ő gyerekei látnának ennyi ajándékot, mint amit a teremben felhalmoztak, biztosan nem bírnák ki, hogy ne ostromolják meg azonnal.

Először Kothencz János főigazgató átadta az Ágota közösség elismeréseit. Ezt követően a Melyiket a 9 közül című novella színpadi változatát adták elő az Ágota közösség fiataljai, majd a 750 jelen lévő gyermeket és kísérőiket vacsorával vendégelték meg. Ez után adták át az ajándékokat. A legnépszerűbb kívánság a fülhallgató és a parfüm volt, de sok gyerek kért plüssfigurát és társasjátékot is. A 16 éves Szabó Virág Erzsébet okosórára vágyott. Ő a szegedi Foltán József lakásotthonban él szeptember óta, Szegvárról költözött ide. – Ez az első Ágota karácsonyom, de nagyon hálás vagyok, hogy a részese lehetek. Ez egy gyönyörű közösség, tele van emberi érzésekkel. Szerencsés vagyok, hogy itt nőhetek fel – mondta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában