Energiaválság

2022.12.13. 19:30

Pusztaszer korlátozza a közvilágítást

Korábbi döntésével szinkronban a pusztaszeri képviselő-testület hétfőn úgy határozott, beadja a megrendelést a közvilágítás korlátozására.

I. P.

A pusztaszeri lámpatestek februártól éjjel már nem világítják meg az utcákat. Fotó: Imre Péter

Az energiaválság idején, szem előtt tartva a takarékoskodást – az áramszámláik 90 százalékát ez a tétel teszi ki –, 22 órától hajnali 4-ig sötétbe borulnak a község utcái. Nem azonnal, ez az átfutási idő miatt februártól 1-től várható.

– A falu hat trafójára egy-egy jeladót kell felszerelni, így válik alkalmassá a rendszer arra, hogy meghatározott időben ne világítsanak a lámpatestek. Ez 450 ezer forintba kerül, de úgy gondoljuk, a megtakarítás ennek a többszöröse lesz – közölte Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere. Ez a rövid távú megoldás, kértek árajánlatot a LED-es korszerűsítésre, de úgy tervezik, annak megvalósulása után is – ha beválik – megtartanák a 6 órás világítás korlátozást. A faluvezető eddig azt tapasztalta, a lakosság nagy része megértő, „hiszen, akkor már a kutya sem jár az utcákon”.

– Nem baj, sőt jó, hogy nem világítanak éjszaka, így takarékoskodhat az önkormányzat. Egyébként is, faluhelyen este 10 után már senki sem csámborog az utcákon – mondta el véleményét Szabó Lászlóné Rozália. Egy anonimitást kérő, tanyán élő férfi kijelentette: őt ez nem érinti, de attól fél, hogy felbátorítja a rossz úton járókat és több helyre betörnek majd az éj leple alatt. 

– Rákényszerülnek a takarékoskodásra, és amikor nem használják, nem kerül pénzbe a világítás. De az nem jó, hogy teljesen elsötétül a falu – vélekedett Mária. Hozzátette: kivilágított utcán nagyobb az ember biztonságérzete, „és a jó dolgokról nem szívesen mondunk le”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában