Megemlékezés

2023.01.30. 17:40

Görgei Artúrra emlékeztek

delmagyar.hu

Fotó: promenad24.hu

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc honvédségi fővezérének, hadügyminiszterének, Görgey Artúrnak az emléke előtt Pintér István nemzetőr ezredes tisztelgett – számolt be a promenad24.hu.

A Szent László és a Görgei Artúr utca sarkán kulturális rendezvénnyel tisztelegtek a legendás főparancsnok és hadügyminiszter előtt Pintér István történész, nemzetőr ezredes szervezésében. Az eseményen részt vettek a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola diákjai is. Az esemény a Himnusszal, majd a Görgei-indulóval kezdődött, aztán Pintér István mondott beszédet, Török Sándor tárogatóművész adott elő 48-as dalokat, ifj. Pintér István szavalt verset, végül koszorút helyeztek el, és a Szózattal zárult az ünnepség.

Pintér István a portálnak elmondta, fiával együtt tagjai az Országos Görgei Körnek, ezért is tartják fontosnak, hogy évről évre megemlékezzenek a honvédsereg fővezéréről.

Görgeit mintegy másfél évszázadon át meghurcolták, árulóként tekintett rá a magyar történelem. Nagy szerepet játszott ebben az 1950-es évek és az azt követő sötét évtizedek fekete-fehér politikája is, amelyben Kossuthtal állították szembe Görgeit. Szerencsére ez az 1990-es évekre lecsengett, és elnyerte méltó helyét a nemzeti emlékezetben, így valóban a kiválóságának megfelelően értékelik a szerepét a mai nemzedékek – hangsúlyozta Pintér István az ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában