Az egyedülállóknál magasabb a jövedelemhatár

2023.01.08. 14:00

Jövedelemtől függően dupla, tripla, vagy négyszeres lakbéremelés jöhet

Magasabb egy főre jutó jövedelem után emeli kétszeresére, vagy akár négyszeresére a vásárhelyi önkormányzat a lakbért, mint eddig. A rendelkezés februárban lép életbe.

Kovács Erika

A Csengettyű közben is találhatóak önkormányzati bérlakások. Ha egy egyedülálló bérlő jövedelme 111 000 forint, akkor megduplázzák a lakbérét. Fotó: Kovács Erika

Mint arról lapunk korábban beszámolt, a Márki-Zay Péter vezette közgyűlés 2020-ban új rendeletet fogadott el az önkormányzati lakások bérletével kapcsolatban. Ez többek között azt is tartalmazta, hogy ha a bérlakásokban élők egy főre jutó havi nettó jövedelme meghaladja a mindenkori nyugdíjminimum két és félszeresét (havi 71250 forint), megszűnik a szociális bérlakásra való jogosultság. A lakóknak nem kellett kiköltözniük, „csak” brutálisan megemelt lakbért fizetniük. A közgyűlésen a képviselők többsége akkor megszavazta, hogy amennyiben a bérlakásokban élők egy főre jutó nettó jövedelme a nyugdíjminimum két és félszerese és ötszöröse közé esik, akkor a bérleti díj kétszeresét kell fizetniük. Ha a lakók egy főre jutó jövedelme a nyugdíjminimum ötszöröse és hét és félszerese közötti, akkor háromszorosára, ha hét és félszeres és tízszeres közötti, akkor a bérleti díj négyszeresére nőtt. Az intézkedés hatalmas felháborodást váltott ki az érintettek körében.

Ezt a rendeletét módosította nemrég a közgyűlés, ami februártól lesz érvényes. A módosítást azzal indokolták, hogy szükségessé vált a 2020 nyara óta bekövetkezett társadalmi, gazdasági változásokhoz igazítani. Ezúttal különbséget tettek az egyedülállók és a családban élők között is. A szabályozás most úgy változik, hogy ha a bérlő jövedelme egyedülálló esetében nettó 110 000-160 000 forint, családban élők esetében az egy főre jutó jövedelem 95 000-145 000 forint közöttire növekszik, akkor kétszeresére emeli az önkormányzat a lakbért. Háromszoros mértékű emelésre számíthatnak azok az egyedülállók, akiknek a havi nettó jövedelme 160 001 és 213 750 forint közöttire nő, családoknál az egy főre jutó összeghatár pedig 145 001 és 213 750 forint közötti. Ha valakiknél az egy főre jutó jövedelem 213 000 forint fölötti, négyszeres lakbért kell fizetniük a szociális bérlakás után.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában