Csongrád-Csanád vármegye

2023.01.14. 20:00

Légúti fertőzés miatt esnek ágynak sokan Csongrád-Csanádban

Akut légúti fertőzés tüneteivel 1954-en, míg influenzaszerű megbetegedés miatt 144-en mentek háziorvoshoz 100 lakosból Csongrád-Csanádban. Jó hír azonban, hogy vármegyénkben továbbra sem mutatták ki az influenzavírus jelenlétét.

Kiss Anna

Főként influenza-, korona-, és RSV-vírussal küzdenek a betegek hazánkban. Illusztráció: Hegedűs Márk

Egyre több beteg van hazánkban, január első hetében akut légúti fertőzés tüneteivel 161 ezer 900-an mentek orvoshoz, míg influenzaszerű megbetegedést 19 ezer személynél diagnosztizáltak az országban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jelentéséből. A legfrissebb adatok szerint Csongrád-Csanád vármegyében 100 ezer lakosból 1954-en keresték fel háziorvosukat akut légúti fertőzés tüneteivel, míg influenzaszerű megbetegedés miatt 100 ezerből 144-en kértek segítséget.

Változott az orvoshoz fordult betegek kormegoszlása is, ugyanis az akut légúti fertőzés tekintetében már nem fiatal felnőttek, hanem a gyerekek körében van a legtöbb panaszos, ők a betegek 36,7 százalékát tették ki. Az influenzaszerű megbetegedés viszont még mindig a 15 és 34 év közöttiek körében jellemző, ők az orvoshoz fordultak 33,5 százalékát alkották.

Az NNK beszámolt arról is, hogy 2023 első hetében Komárom-Esztergom vármegye kivételével valamennyi területen emelkedett az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket 7 vármegye, köztük Csongrád-Csanád vármegye kivételével minden területen diagnosztizáltak.

Január 2-a és 8-a között egyébként 190 betegtől érkezett légúti minta vírus kimutatása céljából a NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. Ebből 28 esetben mutatták ki az influenzavírus jelenletét, 23 minta koronavírusra bizonyult pozitívnak, míg az RSV-fertőzést, vagyis a légúti óriássejtes vírust 31 mintában találtak. Négy esetben pedig a human metapneumovírus jelenlétét igazolták, ez a légúti fertőzés leginkább a kisgyerekeket érinti.

A szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának mennyiségéről is friss beszámolót tett közzé a központ. Országos átlagban továbbra is növekedést mutatnak a mérések, az NNK adatai szerint a koronavírus örökítőanyag mennyisége 3 helyszínen a magas kategóriába, míg 19 településen az emelkedett tartományba esik, Szeged az utóbbi csoportba tartozik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában