Magyarcsanád

2023.02.28. 21:45

Csillagvirágok a Maros-parton

Munkatársunktól

A ligeti csillagvirág az ártéri erdő egyik ékessége. Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park

A ligeti csillagvirág a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületének jellegzetes, őshonos növényfaja. Idén az enyhe időjárásnak köszönhetően a szokásosnál korábban, már február közepén megjelentek az első kék virágok – azóta is pompáznak.

Hagymás növényről lévén szó, a ligeti csillagvirág a föld alatt vészeli át a telet, onnan bújnak ki tavasszal a hajtásai. Az egyik első növény, amely már kora tavasszal látványossá teszi az erdők alját. Az első virágzó töveket idén a Maros jobb partján, egy meredek, leszakadt partfal tetején találták meg a nemzeti park szakemberei, ahol a nap beesési szöge pont ideális, és így hamar fel tudta melegíteni a talajt. A növény tömeges virágzása is minden bizonnyal hamarosan megkezdődik.

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Maros-ártérben, Magyarcsanád-Bökény térségében találhatók a védett ligeti csillagvirág legnagyobb állományai – hívta fel a figyelmet a nemzeti park honlapja. Leginkább a tölgyeseket kedveli, de sűrűn előfordul az ártéri fűz-nyár ligeterdőkben is. Virágzáskor 8-20 centiméter magas csillagvirágfaja, amelynek virágtengelye, valamint szára gyakran vörös. Sokvirágú fürtvirágzata van, amelynek színe sötét ibolyakék. Ha megpillantjuk, semmiképp ne szedjünk belőle, a faj ugyanis védett. Természetvédelmi értéke 5 ezer forint.

Aki szeretne gyönyörködni a marosi erdők kékes-lilás szőnyegében, annak érdemes lesz eljönnie március 18-án a nemzeti park hagyományos, 6 kilométeres csillagvirág-túrájára. Ezt reggel 9-től délután 1-ig rendezik meg, az érdeklődőket a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bökényi, azaz magyarcsanádi területi irodájánál várják. A részletekről a 30/471 5608-as számon lehet felvilágosítást kérni.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában