Derekegyház

2023.02.25. 15:04

Látvány disznóvágást rendeztek Tompaháton - Galéria

Kovács Erika

Tizenhat csapat töltötte a kolbászt Derekegyház-Tompaháton. Fotó: Kovács Erika

Már második alkalommal rendezték meg Derekegyház-Tompaháton a Derek-Torost. Ott jártunkkor éppen pörzsölték a malacot, amelyet az érdeklődők a sátor alól figyeltek, ugyanis szombat délelőtt sokszor rázendített az eső. Ez azonban mit sem vett el a disznótoros nap hangulatából.

– Tavaly a megyei önkormányzattal közösen rendeztük meg az első Derek-Torost. Olyan jól sikerült, hogy elhatároztuk, hagyományt kovácsolunk belőle – mondta Szabó István polgármester. Saját forrásból, támogatók jóvoltából és baráti segítséggel állt össze a nap. 

– Az ellátást a Derekegyházi Baráti Kör vállalta magára, ők sütötték a vért, a májat, amelyet támogatásból kaptunk Pusztaföldvárról. Mivel a február időjárása kiszámíthatatlan, így nem bíztuk a véletlenre, sátort szeretünk, hogy ne kelljen lemondani a programot esőben sem. A nagy rendezvénysátrat a tőlünk 222 kilométerre élő nagymányoki barátaink hozták, akik minden rendezvényünkre eljönnek. Pénteken közösen állítottuk fel a kolbásztöltő sátrat. Az önkormányzatunk sátrai alatt pedig a főzés és a vendéglátás zajlott – említette meg a polgármester.

A kolbásztöltő versenyre tizenhat csapat jelentkezett. Nemcsak helyiek, a környék településeiről is érkeztek, még a Temes megyei Végvár gazdái is eljöttek. Mindenkinek a saját ízvilágát mutatta be. Közben pálinkával, süteményekkel kínálták egymást a csapatok.

Tompaháton a látvány disznóvágáson egy 110 kilós disznót vágtak le, amelynek a feldolgozását, a pörzsölést, mosást, kaparást és a bontást bárki figyelemmel kísérhette. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában