Szegedi hírek

2023.02.02. 16:40

Mihálffy: ötödére csökkent a határsértők száma

Már kevésbé jelentős a dugó csúcsidőben a Dorozsmai úton, ugyanis újrahangolták a lámpákat. Látogatóközponttal gyarapodik a Science Park. A kerítés magasításának már most vannak eredményei, ötödére csökkent a határsértők száma. Többek közt ezekről az eredményekről számolt be lapunknak adott interjújában Mihálffy Béla, a 2-es számú választókörzet országgyűlési képviselője.

Kiss Anna

A 2-es számú választókörzet országgyűlési képviselője szerint egyre jobban halad a harmadik híd megvalósítása. Archív fotó: Frank Yvette

Lantos Csaba energiaügyi miniszterrel találkozott a napokban Szegeden. Miről egyeztettek a tárcavezetővel?

Azért járt a vármegyeszékhelyen, hogy feltérképezze azt itteni, energiaválság miatt kialakult helyzetet, és megnézze, hogy hogyan tud segíteni az önkormányzatoknak, intézményeknek a kormány, melynek segítségében egyébként már Szeged és a Homokhátság is részesül, előbbi 1,3 milliárd, míg utóbbi 256 millió forint rezsitámogatást kap. Továbbá a mórahalmi uszoda 2022 utolsó negyedévére 10, míg 2023 első negyedévére 20 millió forint támogatást kap a működéshez, miközben a szegedi Tiszavirág Sportuszodát tavaly az utolsó negyedévben 70, míg az idei év első három hónapjában 117 millió forinttal támogatja a kormányzat.

A választókörzetét jelentősen érinti a migrációs nyomás, de az elmúlt hetekben jóval kevesebb határsértőt fogtak el a járőrök. Mi ennek az oka?

A kormány folyamatosan erősíti a határvédelmet, valamint a határmenti települések biztonságát. Ennek részeként állította fel a határvadész századokat ősszel, valamint döntött a kerítés magasítása mellett. Befejeződtek a kerítésépítési munkálatok, valamint a határvadászok már szeptember óta végzik a munkájukat, ezeknek az eredménye pedig már most látható. Ötödére csökkent a határzáron átjutók száma vármegyénkben.

Az elmúlt 10 hónapban, mióta országgyűlési képviselő, többször is tárgyalt az egyetem vezetésével. Milyen a kapcsolat Önök között?

Büszke vagyok a Szegedi Tudományegyetemre, melynek kiváló szakmai munkáját bizonyítja, hogy a rangsorok alapján Magyarország legjobb egyeteme és ezt az a megállapodás is tanúsítja, amit a világ vezető oktatási platformjával, a Coursera-val kötöttek a közelmúltban. Minden erőmmel azon vagyok, hogy az SZTE fejlődését segítsem. Az egyetem vezetésének kiváló munkájának köszönhetően hamarosan új gyermekpszichiátriával, infektológiai tömbbel, új fogorvosi karral, a Science Parkban pedig konferencia- és látogatóközponttal gyarapodik Szeged.

A harmadik híd megépítését, a Dorozsmai út felújítását és a Szilva utcai körforgalom kétsávosítását is célként tűzte ki korábban. Hol tartanak ezek?

Egyre jobban halad a harmadik híd megvalósítása, a projekt most már a tervezőasztalon van, nemrégiben pedig közmeghallgatást is tartottak a tervezők. 2024 második felére elkészülnek az engedélyes kiviteli tervek, én pedig azon vagyok, hogy meglegyen az építkezéshez szükséges forrás. A körforgalom, valamint a Dorozsmai út kapcsán előrehaladott tárgyalások folynak, közben pedig sikerült elérnem azt, hogy forgalomfüggő jelzőlámpák működjenek a Dorozsmai úton, így a csúcsidőszakban jelentősen csökkent a torlódás.

Épp egy évvel ezelőtt készítettünk interjút Önnel. Akkor azt mondta, az emberek ügyeinek megoldását felvállalva szeretne dolgozni. A szegedi lakásrendelet ilyen ügy?

Igen. Folyamatosan jeleztük a baloldali városvezetésnek, hogy törvénytelen a lakásrendelet, mely alapján egészségügyi dolgozók, rendvédelmi dolgozók és pedagógusok kerültek méltatlan helyzetbe. Többször kértük, hogy módosítsák a rendeletet, de hiába. Végül a független magyar bíróság mondta ki a rendelet törvénybe ütközését, így most olyan új rendeletet kell alkotnia a városnak, amely által nem csorbulhatnak a szegediek és a rászorulók szociális jogai. Mi azt javasoljuk, hogy közérdekből piaci áron bérelhessenek lakásokat a Szegedért dolgozó pedagógusok, egészségügyi és rendvédelmi dolgozók.

Egy évvel ezelőtt azt is mondta, hogy együtt kíván működni a szegedi városvezetéssel. Sikerült ezt elérni az elmúlt 10 hónapban?

Sajnos azt kell mondanom, hogy a szegedi városvezetés nem együttműködő. A polgármester úr véleménye szerint én csak 12 “falu” országgyűlési képviselője vagyok. Véleményem szerint egy polgármesternek pártállástól függetlenül az összetartozás gondolatát kellene erősítenie, nem pedig vidék-város ellentétet kellene szítania. Legnagyobb tisztelettel javaslom, hogy a polgármester úr nyugodtan vegyen példát a homokháti települések polgármestereiről, Mórahalom városába pedig szívesen várják egy tanulmányútra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában