Fellépésük előtt Bodrogi Gyula öltözőjében készülhettek fel

2023.02.23. 14:00

Ruzsa képviselte a vármegyét a Nemzeti Színházban

Ruzsa színjátszói, a Ruzsai szín-JÁTSZÓ-tér képviselte a Csongrád-Csanád vármegyét a fővárosi Nemzeti Színházban a Pajtaszínházi Szemlén. A társulat vezetője, Orbán József azt mondta az odáig vezető út legalább olyan érdekes volt, mint a fellépés napja.

Arany T. János

Emléklap a VIII. Pajtaszínházi Programon való részvételről. A Ruzsai szín-JÁTSZÓ-tér csapata a Nemzeti Színház Kaszás Attila termének színpadán. Fotó: Ruzsai szín-JÁTSZÓ-tér

A közelmúltban ért véget a VIII. Pajtaszínházi Program, aminek utolsó állomása a fővárosi Nemzeti Színház volt. Csongrád-Csanád vármegyét a Ruzsai szín-JÁTSZÓ-tér képviselte. A falusi színjátszás hagyományait felelevenítő Pajtaszínházi Programot a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság indította útjára 2015-ben. A szemle alkalmával a 19 vármegye 19 településének színjátszócsoportja mutatta be az elmúlt hónapok során megvalósított előadását.

A ruzsai társulat vezetője, Orbán József elmondta, színjátszó csoportjuk 2020 őszén alakult közösségteremtő céllal. Bárki részt vehet a játékban, kipróbálhatja magát elhagyva komfortzónáját. A Nemzetibe saját produkcióval készültek, ami a csoportvezető meglévő ötletének kifejtése volt. Azt mondta, a fellépésig vezető út, a felkészülés 4-5 hónapja legalább olyan érdekes volt, mint maga az előadás.

Kemény hónapokat töltöttünk együtt nagy nyomás alatt. Odaadó munkával készült mindenki. Erős folyamat volt. Azt hiszem, mindannyian építkeztünk belőle. Próbára tett minket ez az időszak, de megérte

 – tette hozzá a társulatvezető. A csoport alig várta, hogy a világot jelentő deszkákra léphessen a Kaszás Attila terem színpadán. A ruzsai csapat számára külön öröm volt, hogy a fellépésük előtt Bodrogi Gyula öltözőjében készülhettek fel. A közösség szakmai munkáját Gömöri Krisztián, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze segítette.

Nagy öröm és megtiszteltetés az egész falunak, hogy a ruzsai színjátszók ilyen fontos eseményen képviselték a megyét. A csoport még a koronavírus-járvány előtt kezdte meg a működését, de a bezárások nem kedveztek a próbáknak. Szerencsére, Orbán Józsi lelkesedése semmit nem csökkent, így újult erővel kezdte szervezni és működtetni a csoportot. Nagyon büszke vagyok rájuk. Sajnos nem tudtam velük tartani a budapesti fellépésre, így izgatottan várom a március 3-i ruzsai bemutatót 

– mondta Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere.

Pető Lilla, a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa adta át az elismerést a ruzsai színjátszóknak a Nemzeti Színházban. Fotó: Ruzsai szín-JÁTSZÓ-tér

Kötelék

A Ruzsai szín-JÁTSZÓ-tér vezetője, Orbán József által írt Kötelék című szociodráma anya és lánya generációs feszültségét mutatja be szerteágazó kapcsolatokon keresztül. Különböző sorsokba pillanthatunk bele, amelyek valamikor a múltban összefonódtak. A jelen nehézségeinek megoldásában segíthet-e a régi barátságok felelevenítése? A darab arra figyelmeztet, hogy ne mindig a legrosszabbat feltételezzük, még akkor sem, ha minden jel erre mutat. A darabot március 3-án, pénteken, 19 órától mutatják be a Ruzsai Művelődési Házban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában