Haág Zalán az összetartó közösségek erejét méltatta

2023.02.19. 18:10

Szentmihályi áldozatokra emlékeztek - Galéria

A II. világháború alatt és után a nácizmus és a kommunizmus huszonnégy szentmihályi áldozataira emlékeztek vasárnap a szentmihályi templom kertjében. Beszédében Haág Zalán kereszténydemokrata önkormányzati képviselő az összetartó közösségek erejét méltatta.

Munkatársunktól

Megemlékeztek a II. világháború, a nácizmus és a kommunizmus szentmihályi áldozatairól. Haág Zalán kereszténydemokrata önkormányzati képviselő és Farkas János, az egyik áldozat fia helyezték el az emlékezés koszorúját az emléktáblánál. Fotó: Karnok Csaba

Szentmihályon a vasárnapi szentmise után, amelyet Liszkai Tamás plébános celebrált, a templomkertbe vonultak a hívek, hogy tizenkilencedik alkalommal megemlékezzenek a II. világháború, a nácizmus és a kommunizmus huszonnégy helyi áldozatáról. Ünnepi beszédet Haág Zalán kereszténydemokrata önkormányzati képviselő mondott. – A háború, a nácizmus, kommunizmus szentmihályi áldozatainak emléktáblája előtt állva kijelenthetjük, hogy a II. világháborút kirobbantó náci és kommunista rendszerekben egy valami közös volt: istentelenségük és embertelenségük – kezdte beszédét.

– A teljes elzárkózás az idegen hatásoktól maga a halál volna. De meg kell akadályoznunk a túlbuzgó kapunyitogatók munkáját, akik a magyar ércharang különrengését idegen ércek túlságos beözönlésével vagy éppen idegen alapanyag  becsempészésével meg akarják hamisítani – idézte a KDNP elődpártja, a Demokrata Néppárt későbbi főtitkára, Barankovics István 1941-es szavait a képviselő. – Szavai mit sem veszítettek aktualitásukból. Szomorú, hogy ezeknek az istentelen és embertelen eszméknek hazánkban is akadtak követői. Azt hihetnénk, hogy ezek az idők már rég elmúltak. De látva a szomszédunkban zajló testvérháborút, az Európán egyre inkább úrrá lévő háborús pszichózist, ebben sajnos nem lehetünk biztosak – fogalmazott.

Haág Zalán beszédében kiemelte, mindannyiunk számára fontosak az emberi történetek, egyéni sorsok, melyek a fiatal generáció számára megismerhetővé teszik az embertelen rendszerek működésének lényegét. Mint mondta, ebben a megismerésben a szülők, nagyszülők mellett fontos szerepe van egy összetartó helyi közösségnek is. – Öröm látni, hogy Szentmihályon van egy ilyen erős összetartó közösség. És ennek is vannak tartóoszlopai, mint Fejes Ferenc, aki nem csak mártírok nevét gyűjtötte össze, de a történetüket is – hangsúlyozta Haág Zalán. A beszéd után a képviselő és Farkas János, az egyik szentmihályi áldozat fia helyezték el az emlékezés koszorúját. Az ünnepség végén a plébános a Boldogasszony  áldását kérte az áldozatok lelki üdvéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában