Idén is sikeres volt a bordányi sulizsák akció

2023.02.15. 17:30

Több mint két tonna használt ruhát gyűjtöttek

Rekordmennyiségű, több mint két tonna használt ruhát gyűjtöttek össze a bordányi Ádám Jenő Általános Iskolában a sulizsák programban. A több mint 300 zsákot szerda reggel szállították el.

Arany T. János

Halász Ármin a zsákokból rakott halom tetejéről adogatta a használt ruhát tartalmazó zsákokat a bordányi iskolában. Volt munkája bőven. Fotó: Török János

A bordányi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 8.b osztályos diákjai közül a fiúk segítettek bepakolni egy furgonba azt a több mint 300 zsák ruhát, amit a Sulizsák programban gyűjtöttek. Mint megírtuk, az iskola szülői munkaközössége az intézménnyel közösen, harmadik alkalommal szervezte meg a használtruha-gyűjtést. Kálmán Kamilla, az akció főszervezője elmondta, január közepe óta gyűjtötték a használt ruhát, amivel három helyiséget töltöttek meg az egykori igazgató szolgálati lakásában.

– Lelkesek voltak a bordányiak. Kezd kialakulni a hagyomány, hogy ilyenkor év elejére időzítik a ruhaszelektálást. Már a környező településeken is érdeklődnek a program iránt – mondta, miközben a fiúk bepakolták az udvaron lévő néhány zsákot, majd rácsodálkoztak arra, hogy még többször ennyi várt rájuk az épületben.

– Ennyi be se fér a kocsiba – ámélkodott az egyik fiú.

Munkában a 8.b osztályos fiúk. A bordányi Ádám Jenő Általános Iskolából a sulizsák programban összegyűlt több mint 300 zsákot szerda reggel szállították el. Fotó: Török János

A fiúk informatika óra helyett segítettek pakolni, de egyikük azt mondta, örülnének, ha az összes óra elmaradnia. Halászi Ármin a rakás tetejére mászva pakolta le a zsákokat, amiket lemértek, majd egymásnak adogatva tették be a furgon rakterébe. A pakolás közben legalább nem fáztak a hét fokos helyiségben.

Az összegyűjtött textilt újrahasznosítják az építőiparban, az autóiparban párnázóanyagként, a termelőiparban törlőruhaként, a textilszálakból fonal vagy szigetelőanyag készül. Kálmán Kamilla, a szülői munkaközösség elnöke elmondta, ez remek alkalom a szelektálásra és kiváló lehetőség a környezettudatos nevelésre. A gyűjtésből befolyt összeg ez alkalommal is a Bordány Ifjúságáért Alapítvány számlájára érkezik. A gyűjtést szervező pesti cég 50 forintot ad kilónként a zsákokért.

Fotó: Török János

A bordányi iskola által az elmúlt két évben így összegyűjtött pénzből a tavalyi évben megrendezett diákönkormányzati napon az iskola összes diákját, 222 gyerekeket láttak vendégül pizzára és jégkrémre. Az idei gyűjtésen rekordmennyiségű, 2150 kiló használt ruhaneműt gyűjtöttek össze a bordányiak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában