Helyi közélet

2023.03.20. 10:54

Az Európai Parlamentben mutatkozott be a szakkollégium

Kétszeresére nőtt a roma egyetemisták aránya 2010 óta, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat pedig folyamatos tájékoztatást nyújt számukra. A kollégiumok nemrégiben Brüsszelben mutatkoztak be, a diákok a cigány kultúrából is ízelítőt adtak.

K. A. R.

Mintegy 60 fős küldöttség részeként utaztak Brüsszelbe a szegediek. Fotó: Hölvényi György Facebook-oldala

Az Európai Parlamentben járt szakmai konferencián a napokban a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat és a Roma Szakkollégiumok Egyesületének csaknem 60 fős delegációja. Köztük volt a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium képviseletében Szabó Aliz anglisztika, Kőszegi Ádám jogász és Rádai László gyógytornász szakos hallgató, továbbá Mészáros Ferenc, a kollégium igazgatója, valamint a fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegye képviseletében Zakar Péter.

A szakkollégiumok Hölvényi György európai parlamenti képviselőtől kaptak meghívást Brüsszelbe, hogy bemutatkozzanak az európai nyilvánosság előtt. Hölvényi elmondta, hogy az egyházak által életre hívott roma szakkollégiumok alapvető és eredményes segítséget nyújtanak a romák társadalmi felzárkóztatásában. A hosszú távú cél az, hogy ne létezzen az úgynevezett romakérdés. Emlékeztetett, bár Magyarországot folyamatosan támadják ezen a területen, a roma felzárkóztatás szükségességére egyedül hazánk hívta fel a figyelmet Európában, és a magyarok tették meg az első gyakorlati lépéseket is.

A brüsszeli konferencia résztvevői előadást hallhattak a szakkollégiumi hálózatról, a diplomás romák magyar társadalomban betöltött szerepéről, valamint a roma fiatalok egyetemi életéről is. Mint elhangzott, 2011-ben 93, 2022-ben már 343 hallgatót segítettek a szakkollégiumok. A diplomát szerzettek 90 százaléka már dolgozik, a roma egyetemisták aránya pedig kétszeresére nőtt 2010 óta. 

A konferencia záróelőadásaként két szakkollégista, Gáspár Emília és Kárpáti József mesélt arról, hogyan lettek egyetemisták, és milyen cigányként egyetemen tanulni. Az előadások között Szabó-Ignác Ramóna énekelt Nemes János gitárkíséretével, Lakatos Filip pedig cigánytánccal adott ízelítőt a cigány kultúrából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában