Illy József, Faragó Katalin, Szabó Gáborné, Busa Gábor és Olasz Pál munkáját ismerte el a város

2023.03.15. 18:50

Kitüntetéseket adtak át a vásárhelyi díszközgyűlésen - Galéria

Hódmezővásárhelyen március 15-én a Kossuth téren kezdődött az 1848-1949-es forradalom és szabadságharc emlékünnepsége, ami a hagyományok szerint a városháza dísztermében kitüntetések átadásával folytatódott.

Kovács Erika

Hódmezővásárhely közgyűlése „Pro Urbe”, „Signum Urbis Honorantis”, az „Év rendőre” és az „Év tűzoltója” díjakat adományozott, amiket március 15-én, a díszközgyűlésen adtak át. Fotó: Kovács Erika

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere beszédében elmondta, a Kossuth szobornál arról is megemlékeztek, hogy Kossuth Lajos Hódmezővásárhelyen is toborzott honvédeket a szabadság megvédéséhez. Ő volt a város első díszpolgára is.

– Március 15-e megünneplése és a városi kitüntetések átadása régóta összeforr városunkban. Ma is olyan kiválóságoknak adunk át elismerést, akik a közösségnek áldozták az életüket – mondta Márki-Zay Péter. Hangsúlyozta, a lakosság ajánlása alapján döntött a közgyűlés a kitüntetettek személyéről. 

„Pro Urbe” kitüntetést kapott a hódmezővásárhelyi születésű, idén 90 esztendős Illy József, a fizikai tudományok kandidátusa, egyetemi doktor (JATE), aki 1990 óta az Einstein Papers Project magyar szerkesztője a Boston Universityn, majd a California Institute of Technologyn, Pasadenában. Vendégkutatóként egy évből fél évet tölt a híres egyetemen. Idős kora ellenére a mai napig aktívan dolgozik.

Ugyancsak „Pro Urbe” díjjal ismerte el a közgyűlés Faragó Katalin munkásságát, aki 1974 októberétől tanítja az eszperantó nyelvet. A Szegedi Tudományegyetem nyelvi lektorátusán 9 éven át vizsgabiztosként is dolgozott. Egészségügyi szakmai anyaggal bővített felsőfokú állami eszperantó nyelvvizsgával rendelkezik. Öt alkalommal köszönthette az eszperantó világkongresszust a magyar eszperantisták nevében.

Idén Szabó Gáborné címzetes igazgatónak adományozott a város „Signum Urbis Honorantis”-díjat, kiemelkedő szakmai tudása, a város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi javait gyarapította, valamint hozzájárult a város kapcsolatainak, jó hírnevének kiterjesztéséhez és növeléséhez.

Az „Év rendőre” Busa Gábor címzetes rendőr főtörzszászlós lett, aki kiemelkedő feladatellátása elismeréseként érdemelte ki a megtisztelő címet. Beosztásaiban feladatkörét több mint 25 éve kimagasló hivatástudattal, teljes elkötelezettséggel végzi. 

Az „Év Tűzoltója” címben Olasz Pál tűzoltó főtörzsőrmester részesült, aki az eddigi, 15 éves szolgálata során a rábízott feladatokat mindig az elvárható legnagyobb szakmai tudással hajtotta végre. Több nagyobb tűzeset felszámolásában és bonyolultabb műszaki mentések végrehajtásában vett részt, ahol a tűzoltás és műszaki mentés során tanúsított magatartása, szakmai ismerete, bajtársai számára is követendő példaként szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában