Kitüntetés

2023.04.25. 08:40

Gábor-Nagy Árpád klarinétjátéka aranyat ért

Arany minősítést és nívódíjat kapott a zeneiskolai fúvós és ütőhangszeres tanárok 4. országos versenyén, Dombóváron Gábor-Nagy Árpád, a Makói Általános Iskola klarinéttanára. A zenepedagógus két zongorakíséretes darabbal nevezett a vetélkedőre.

Szabó Imre

Gábor-Nagy Árpád jó példát mutat tanítványainak. Fotó: Szabó Imre

A kitüntetett zenepedagógus lapunknak elmondta, kisdiákként – mint minden fúvós hangszerek iránt érdeklődő nebuló – furulyán kezdett muzsikálni, ám legendás hírű tanárának, Baranyai Györgynek köszönhetően végül a klarinétra tette fel az életét. A szegedi konzi, majd a zeneművészeti főiskola, a diploma után kezdett tanítani, s közben három évente mindig adott koncertet is. 26 éve oktat, eddig 13 tanítványát indította el a pályán.

2012-ben rendezték az első országos versenyt fúvós és ütőhangszeres tanároknak – ezt akkor megnyerte, ezt követően azonban úgy alakult az élete, hogy nem igazán volt ideje versenyekre benevezni, koncertezni. 

Most úgy döntöttem, 11 év után megpróbálom megint. Kockázatos volt, mert a becsvágyam természetesen arra sarkallt, hogy most is szerepeljek jól

 – mondta. 

Fotó: Szabó Imre

Négy hónap felkészülés után szóló kategóriában indult, két zongorakíséretes darabbal: Gade Fantáziadarabok című romantikus, 4 tételes szerzeményével, illetve Rosenblatt Carmen-fantáziájával, ami egy igazi virtuóz mű. Ezek előadását értékelték arany minősítéssel és nívódíjjal. Az első versenyen egyébként kíséret nélküli darabokkal indult – akkor javasolta a zsűri neki, hogy adjon elő olyat is, ahol kísérettel együtt játszik. 

Szeretem komolyan venni a feladatomat

 – vallotta hivatásáról. A gyerekek munkáját mindig kritikusan szemléli, igyekszik minél jobb teljesítményre sarkallni őket. Ez azonban csak akkor hiteles, ha a tanár erről nem csak beszél, hanem be is tudja mutatni, és jó példával jár előttük. Hogy a közönség is hallhatja-e újra a játékát, az azon múlik, hogy sikerül-e hozzá a szükséges körülményeket megteremteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában