Helyi közélet

2023.05.31. 20:30

Vita volt Szegeden a britek és az amerikaiak között - Galéria

Miben is tér el egymástól a brit és az amerikai humor és kultúra? Miben más az egyazon tőről fakadó, mégis eltérő két nyelv? Többek közt erre kaptak választ azok, akik szerdán este jelen voltak a brit Calum T. Nicholson és az amerikai Stephen Sholl vitáján az MCC-ben.

Kiss Anna

Az MCC-ben vitatták meg, hogy a brit vagy az amerikai angol jobb-e. Fotó: Gémes Sándor

Baráti hangételű vita volt szerdán a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szegedi képzési központjában, ahol a brit Calum T. Nicholson és az amerikai Stephen Sholl „küzdött meg a ringben” egymással, hogy eldöntsék, az angol nyelvnek és kultúrának melyik változata a jobb, a brit vagy az amerikai. Nicholson először arról szólt, hogy a brit humor épp olyan sötét, gyakran önkritikus, mint a magyar, sőt kincsekben és felépítésben is hasonló Anglia és Magyarország.

Nicholson a vita témájára rátérve arról beszélt, hogy a brit angol nagyon udvarias, míg az amerikai egyszerű, sokkal kevésbé választékos, a britek mindenért elnézést kérnek, az amerikaiak pedig szinte semmiért. Szerinte az amerikai ember szuperhős, a brit pedig hétköznapi, és amíg a brit humor valós emberek abszurd helyzetbe kerülésére épül, addig az amerikai abszurd emberek normál helyzetbe kerülésére. 

Mint mondta, sok esetben előfordul, hogy ugyanazt az angol szót teljesen másképp ejti ki a brit és az amerikai, ugyanarra a kifejezésre pedig más szavakat használnak, így amíg a britek holiday-nek mondják a nyári szabadságot, addig az amerikaiak vacation-nak. Kiemelte, a britek általában alulfogalmaznak és ezt az amerikaiak rendszeresen félreértik. Hozzátette, az amerikai kultúrát a brit kultúra teszi ki javarészt, és amit jéghokiként ünnepel Amerika, az Angliában gyerekjáték.

Sholl átvéve a szót azt mondta, Amerika sokkal intenzívebben tudott fejlődni, mert képesek voltak magasabb szintre emelni a britektől örökölt értékeket. Megjegyezte, nem akarták megtartani azt az önkritikus attitűdöt, amit a britek képviselnek, helyette egy magasabb színvonalú szemlélettel rendelkeznek az amerikaiak.

Brit ételekről és italokról nem érdemes beszélni, Angliában a tea sem terem meg, gyarmatosítani kellett egy fél országot hozzá, sőt a koronázási ékszereket is mástól kapták, ők mégis azt mondják, sosem másolnak – sorolta humorosan. Úgy véli, Amerika tudja, hogyan állítson elő jó termékeket, és tudja mi az, amire szüksége van az embereknek, és lehet, hogy ehhez másoltak másoktól, de ezt sosem tagadták. De ezért tud már több mint 200 éve multikulturális lenni Amerika, ahol ott van az egész világ. Közölte, az amerikaiak keblükre ölelték a világ kultúráit, ezért is könnyebb az amerikai angolt megérteni, ezért néz mindenki amerikai filmet és sorozatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában