Kié itt a tér?

2023.06.19. 08:20

Bírság járhat a zöldterület lezárásáért

Senki sem rajong az ötletért, hogy a háza előtti gondosan ápolt gyepre mások ráparkoljanak. Ezért nem ritka, hogy a tulajdonosok kődarabokkal, virágosládákkal vagy más tereptárgyakkal barikádozzák el az út szélét. Ez azonban balesetveszélyes is lehet, így bírság is járhat a kreatív területvédő akciókért.

Majzik Attila

A méret a lényeg – ha megvan a 70 centi az út szélétől, akkor nincs gond. Fotó: Majzik Attila

Mit tehetünk akkor, ha egy utcánkban közlekedő autós egy időre leparkol a házunk előtt az út szélén? Mivel az utca közterület és ha semmilyen jelzőtábla nem korlátozza a parkolást, és ha nem állják el a saját kapubejárónkat vagy járdánkat, akkor lényegében semmit. Önmagában a közterületen parkolás nem tiltott és azt az ingatlan tulajdonosa sem tilthatja meg, csak azért, mert a telekhatára szomszédos az adott közterülettel.

A jogszerű, de a háztulajdonosok körében koránt sem népszerű útszéli parkolási kedvet sokan azzal próbálják elvenni, hogy sövénnyel, kövekkel vagy gumiabroncsokkal zárják le a ház előtti területet. Ez azonban jogsértő, amiért bírság is járhat – feltéve, ha nem figyelünk oda a kellő távolságra.

– Csongrádon nincs külön helyi szabályozás a témában. Bár már többször is a képviselő-testület elé került ez a kérdés, de sem abban nem sikerült olyan álláspontot elfogadni, ami megszerezte volna a minősített többséget, hogy mekkora legyen az úttest szélétől a védett távolság, sem abban, hogy milyen anyagokat lehessen vagy ne lehessen kihelyezni – kezdte Juhász László, a város jegyzője. – Az érvényben lévő szabályozás az, hogy az úttest szélétől 70 centiméter az, amit szabadon kell hagyni. Azon a távolságon belül nem lehet utcabútort, köveket vagy egyéb tárgyakat kihelyezni – tájékoztatott a jegyző.

De mi van akkor, ha valaki szűkebben méri ezt a 70 centit? Akkor bizony akár bírság is járhat érte.

– Ha bejelentés érkezik az önkormányzathoz – általában a szomszéd vagy az arra közlekedők szoktak jelezni – vagy a közterület-felügyelők észlelik, akkor első körben felszólítjuk a tulajdonost, hogy távolítsa el a kihelyezett tárgyakat. Ha ez nem történik meg, akkor bírságot szab ki az önkormányzat. Évente körülbelül 5-8 esetünk volt, amikor figyelmeztettünk, de csak 1-2 olyan, amikor a felszólítás után ténylegesen is bírságolni kellett – közölte a város jegyzője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában