A szennyeződést vizsgálják a szabadstrandokon

2023.06.14. 08:40

Kiváló és kifogásolt is van a megyei fürdővizek között

A szentesi és a mártélyi szabadstrand vize is kiváló, ahogy a sziksósfürdői is. A makói Maros-parti fürdőhely viszont kifogásolt minősítést kapott.

Munkatársunktól

Jól szerepeltek a Csongrád-Csanád vármegyei fürdővizek. Archív fotó: Karnok Csaba

Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a hazai szabadvízi fürdőhelyek 94 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tavalyi összesítése szerint az országos helyzetkép nagyon kedvező. A Magyarországon nyilvántartott 279 fürdővíz közül ugyanis 176 kiváló, 58 jó és 11 tűrhető minősítést kapott.

Kifogásolt makói víz

A Hódmezővásárhely környéki szabadstrandok közül kiváló lett a mindszenti, a mártélyi, illetve a szentesi is. Jó a vízminőség a Sun City Szabadidőközpontnál és a csongrádi Körös-torokban. A Sziksósfürdő Strand és Kemping vize kiváló, hasonlóan az algyői, Tisza-parti strandhoz. Kifogásolt kategóriába mindössze 3 strand, a makói Maros Kalandpart, a  soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a tiszakécskei Tisza-parti strand került.

Az Európai Unió jelentése szerint a tagállamok, Albánia és Svájc közel 22 ezer fürdőhelyének vízminősége 85,6 százalékban kiváló. Az előző évhez képest 107 újonnan nyitott fürdőhellyel bővült a strandok listája, ezek közel 35 százaléka Lengyelországban nyílt. A kedvelt nyári úticélok közül Horvátország, Görögország, Ciprus és Málta tengerpartjai, valamint Ausztria szabad vizeinek minősége legalább 94 százalékban kiváló volt tavaly.

Habok és színek

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik: egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon idején havonta legalább egyszer. A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, például kátrány maradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit – a víz elszíneződését, habzását – is követik.

A szennyezés kockázata

A természetes fürdővizet a baktériumok száma alapján minősítik, négy év legalább 16 eredménye alapján. Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásoltakon túl gyakori a biztonságos fürdőzéshez, de ott sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége.

Nyaralás, strandolás előtt a kijelölt fürdőhelyekről és az egyes strandok aktuális vízminőségéről érdemes tájékozódni az NNK honlapján. Bővebb információ az egyes strandokról az NNK által készített  tájékoztató füzetekben található.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában