9 millió macska él Magyarországon

2023.06.27. 11:00

Mentés másként: az ivartalanítás lenne az egyetlen megoldás

Az ivartalanítás mellett kampányoló állatvédőket gyakran éri az a vád, hogy miattuk kihalnak majd a házimacskák. Gyarmati Dorka állatvédő aktivistát kérdeztük az érem másik oldaláról.

T. Sz.

Sokcicás képhez: Mindannyian megérdemelnek egy szerető családot: Zizi Mester, Ibiza, Tigris, Eufrátesz, és Puding. Fotó: Gyarmati Dorka

A házimacskák túlszaporodása komoly problémát jelent, a folyamat megállítására tett kísérletek pedig folyamatosan kudarcba fulladnak – vallják szakemberek. Gombkötő Péter gerinces zoológiai szakreferens, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa egy előadásában arról beszélt: az, hogy a vörös róka állománynál 38-szor több macska él ma Magyarországon, nem csak a természetvédelmi szakembereket, de az állatmentő szervezeteket és civileket is nehéz helyzetbe hozza. 

Fotó: Gyarmati Dorka 

A téma olyannyira megosztó, hogy egy általunk megkérdezett vásárhelyi aktivista szerint az ivartalanítás mellett érvelő állatvédőkről sokan azt gondolják, miattuk hal majd ki napjaink egyik legkedveltebb társállata. Holott erről szó sincs.

Régről hozott tudás

Gyarmati Dorka, a Mentés Másként civil önkéntese, hódmezővásárhelyi állatmentő aktivista szerint valóban nem túlzás az állítás, hogy 9 millió macska országa vagyunk, és lassan belefulladunk a nem kívánt almokba. És bár egyértelműen a szabályozatlan szaporodás és a felelőtlen állattartás okozza a legnagyobb gondot, olyan információkkal kellene meggyőzni sokakat, amelyek homlokegyenest szembemennek a régen tanultakkal. 

Fekete cicás: A macskanátha okozta kötőhártya gyulladás a kiscica életébe is kerülhet, ha nem kap időben segítséget. Fotó: Gyarmati Dorka

A kivégzés napi rutinja

Sokan máig arra hivatkoznak, hogy nagyapáink idejében sem volt ez másként. Ám Dorka válasza erre az: akkoriban nem hallottunk még ennyit etológiáról, ökoszisztémáról, az élet sok más területén is hatalmasat fejlődtünk azóta. Akkoriban az oltatlan, sokszor beteg és fiatalon elhullott társállatok helyére szereztek másikat, úgy tartották, fogyóeszköz, a nem kívánt almokat pedig egyszerűen kivégezték. Ez ma már állatkínzásnak minősül. A régi tudás, hogy a kutya nyugodtan ehet csontot, Mici cica pedig szereti a tejet, a mesékből van. Mégis máig rendben lévő tényként kezeljük. 

Nem éri meg kioktatni

Dorka szerint a másik probléma, hogy sokan ignorálják a lényegi problémát. Elég csak a közösségi oldalak kommentharcaira gondolnunk. Az állatvédőnek tehát nem elég felkészültnek lennie, nagy adag önuralommal és lehetőleg szelíd kommunikációval kell edukálnia, új ismereteket közvetítenie. Az ellenszenves, kioktató megszólalásokkal nem érünk el semmit, mert az emberek akkor nem a tartalomra figyelnek.

Ha van a kezünkben egy olyan biztonságos megoldás, mint az ivartalanítás, éljünk vele

 – hangsúlyozta Gyarmati Dorka.

A vásárhelyi civil állatvédő otthona napok alatt megtelt gazdátlan, néhány hónapos és beteg, ma már gyógyult kiscicával. Az örökbefogadók a Mentés másként közösségi oldalon érdeklődhetnek.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában