Helyi közélet

2023.06.13. 14:40

Nem rossz emberek a biztonsági őrök

Ha felkészült egy biztonsági őr, akkor jól tudja kezelni a kellemetlen helyzeteket, és elkerülheti, hogy közellenségként nézzenek rá az emberek. Aki ebben a szakmában akar dolgozni, annak egyébként rendszeresen képeznie kell magát, és tartania kell magát a jogszabályokhoz. Erről Német Ferenc, a Személy- és Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai kamara szegedi alelnöke beszélt lapunknak.

Suki Zoltán

Amikor baj van, akkor a kidobókhoz fordulnak. Fotó: Török János

A rendszerváltás után sok leszerelt rendőr és katona lett biztonsági őr, de a koruknál fogva már közülük már egyre kevesebben vannak szolgálatban, úgyhogy most már a fiatalok jönnek. Nekik viszont nincsenek rendvédelmi tapasztalataik, úgyhogy tanulniuk kell a szakmát

 – mondta lapunknak a biztonsági őrökről a Személy- és Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai kamara szegedi alelnöke.

Német Ferenc hozzátette, hogy el kell végezniük egy két-három hónapos képzést, ami után egy vizsgát tesznek. Ezután pedig a rendőrségtől kell kérniük egy igazolványt, aminek a kiváltása után kezdhetnek dolgozni, ötévente pedig kötelező továbbképzésen kell részt venniük.

A képzés pedig azért is fontos, mert egyértelművé kell tenni, hogy mire van joga egy biztonsági őrnek. Német Ferenc azt mondta, hogy indok nélkül senkit sem vegzálhatnak, ahogy egyébként a rendőrök sem. Az alelnök egy példát is említett: egy őrt 800 ezer forintra büntetett a bíróság, mert alaptalanul hozott kellemetlen helyzetbe mások előtt egy embert.

Viszont, ha tényleg bűncselekményt lát, akkor közbe kell lépnie. Azonban ennek is vannak szabályai és határai. A vagyonőrök például a táskába és a ruhákba sem nyúlhatnak bele, csak kérhetik, hogy mutassuk meg. Azonban a rendőrök kiérkezéséig visszatarthatják a feltételezett tolvajt.

Német Ferenc egy kutatást is ismertetett lapunkkal, mégpedig az éjszakai szórakozóhelyeken dolgozó biztonsági őrökről, vagyis kidobókról. A válaszadók nagy része azt mondta, hogy egy tízes skálán 7-8 pontban bízik a rendőrökben, és csak 2-ben a biztonsági őrökben. Viszont amikor baj van, akkor a kidobókhoz fordulnak hamarabb, mielőtt a rendőröket értesítenék. Az alelnök azt is elmondta, hogy a biztonsági őrök munkájának nagyobb részét az információátadás teszi ki, például az áruházakban igazítják útba az embereket.

A témával kapcsolatban készülő podcastunkat csütörtökön hallgathatják meg. 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában