Megtaláltuk a zákányszéki óriás imádkozó sáskát

2023.06.26. 17:31

Nézzék meg, mi riogatja a zákányszékieket! - VIDEÓ

Óriás ázsiai imádkozó sáska tartja izgalomban a zákányszékieket. A nagyméretű, trópusi tájakon őshonos falánk ragadozó megtelepedett térségünkben. Első ismert hazai példánya 2019-ben a Csongrád-Csanád vármegyei Zákányszéken egy kertben bukkant fel. Elmentünk Zákányszékre, hogy megkeressük a hatalmas rovart.

Arany T. János

A zákányszékieket izgalomban tartó óriás imádkozó sáska valóban létezik. És mi megtaláltuk. Sajnos már megdöglött. Fotó: Török János

Belevetettük magunkat hétfő délelőtt Zákányszék sűrűjébe. Úgy döntöttünk, addig nem megyünk haza, míg nem találunk egy óriás ázsiai imádkozó sáskát a csendes, nyugodt kis a településen. A Magyar Természettudományi Múzeum blogjában számolt be arról, hogy hazai rovarfauna egy új „óriással” gazdagodott. Az óriás imádkozó sáska első ismert hazai példánya 2019-ben a Csongrád-Csanád vármegyei Zákányszéken egy kertben bukkant fel. Időt, energiát nem kímélve kezdtünk komoly oknyomozásba, aminek gyorsan meglett az eredménye. Megtaláltuk az óriásrovart. Sajnos már megdöglött. De egy biztos, boldog élete volt. 

Polgármester: sáska helyett ugartyúk

Matuszka Antal polgármester először nagy szemeket meresztve értetlenkedett. Még nem hallott a zákányszéki óriás sáskáról, nem is találkozott vele. Látott viszont a barackosában ugartyúkot, ami annyira ritka, hogy Molnár Gyula, a Magyar Madártani Egyesületet örökös tagja ki is ment lefotózni. A madár hazai fészkelő-állománya 50-120 párra tehető. Így kiderült, különleges állatok tárháza Zákányszék. 

Matuszka Antal, Zákányszéki polgármestere. 

Fényes kocsma: őszinte döbbenet

A polgármester mellett minden faluban a kocsma a második tájékozódási pont, ezért a Fényes kocsmában kerestük  tovább a rovart. Itt is őszinte döbbenettel és üveges tekintetekkel találkoztunk, de az ázsiai rovarral sajnos nem. A polgármester közben nem adta fel. A helyi értelmiségnél, a pedagógusoknál próbálkozott. Sikerrel. 

 Óriás imádkozósáska szabadult el a faluban 

– tájékoztatta az iskola vezetőségét. Ábrahám Enikő, a Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa a fiához, Barnához irányított minket, aki nagy állatbarát és állatorvostan-hallgató. Matuszka Antal jól ráérzett, hol kell érdeklődni. Ábrahámék 2021 októberében a zákányszéki temetőben találtak egy óriás ázsiai imádkozó sáskát. 

Erre nem számítottunk. Megtaláltuk a híres zákányszéki óriás imádkozó sáskát. Ábrahám Barna vitte haza és preparálta ki egyik példányát. Fotó: Török János

Ábrahám Barna: siker

Az egyik síron napozott 

– mondta Ábrahám Barna. Azt is elmondta, ilyenkor hiába keressük, őszre nőnek meg, most még csak akkorák, mint a mi imádkozó sáskánk. Legnagyobb meglepetésünkre Bana meg tudta mutatni nekünk a 2021-ben talált példányt, mert hazavitték és miután elpusztult kipreparálták.

Egy-két hónapot élt nálunk fogságban. Általános takarmányrovarokat, csoki csótányt és lisztkukacot evett. Megfigyeltük, dokumentáltuk. Mivel nem hosszú életű faj, életciklusa végére ért és elhalálozott 

– foglalat össze a zákányszéki óriás imádkozó sáska életét.

Megállíthatatlanul terjed

Az óriás ázsiai imádkozó sáska egy nagyméretű, látványos, zöld rovar. Nőstény egyedei ősszel peterakás vagy napfürdőzés céljából elhagyják a fák lombkoronáját. Sima kérgű fák törzsén vagy napsütötte falakon kerülnek szem elé röviddel azelőtt, hogy az első fagyos éjszakák beálltával elpusztulnak. A faj a hazánkban őshonos ájtatos manónál erőteljesebb testfelépítésű. Az óriás sáska stabilan megtelepedett Szegeden, 2022-es kiskunhalasi megjelenése pedig további terjedését bizonyítja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában