Napszínes

2023.06.12. 21:30

Nyelvtannáci a férfivécében

Arany T. János

Fontos dolgok a férfivécében: energiatudatosság és helyesírás. Fotó: Török János

Kedves Grécsi László, olvasható a megszólítás a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Vörösmarty utcai székházának férfivécéjében. Dicséretes, hogy a kollégák ennyire odafigyelnek az energiatudatosság mellett a helyesírásra is. Kiváltképp ha mindezt a mellékhelyiségben teszik, ahol ugye kisebb dolgunk is nagyobb annál, hogy a helyesírásra figyeljünk. (Grétsy László magyar nyelvész természetesen nem cs-vel írja a nevét.)

A nyelvtannáci kifejezés olyan személyt takar, aki kérés nélkül mások nyelvtanát és helyesírását javítja, vagy kritizálja. A szó az angol grammar nazi tükörfordítása. A közösségi oldalakon külön gyűjteménye van ezeknek. A nyelvészetben a helyesírás a beszéd írásos lejegyzésének a szabályait képező rendszert jelenti, ami egy adott nyelv sztenderdjének a része. Hozzá viszonyítva ítélik meg, hogy a nyelvhasználó helyesen vagy helytelenül ír-e. A nyelvtan számomra olyan, mint a matematika. Tudom, hogy van benne rendszer és logikus, de én nem látom. És amikor már azt hiszem, hogy mégis megértettem és büszkén számolom ujjaimon a szótagok számát, akkor persze jön egy kivétel, ami mint tudjuk, erősíti a szabályt. Én ilyenkor mindig megkérdezem a korrektort. Mert ő mindent tud és nyelvtanban verhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában