Makó

2023.07.15. 18:42

A tűz és a víz veszélyeiről a strandon - Galéria

Ki lehetett próbálni a tűzoltók fecskendőjét és meg lehetett nézni, hogyan mentenek ki valakit a folyóból a vízimentők szombaton délután a Maros-parton. Civil szervezetek összefogásával most először a nyár veszélyeire igyekeztek felhívni mindazok figyelmét, akik kilátogattak a népszerű pihenőhelyre.

Szabó Imre

A Maros-parti strandon a bemutatók nagy sikert arattak. Fotó: Szabó Imre 

Nyáron elsősorban a tarlótüzek, gabonatüzek adnak nekünk munkát. Elég egy meggondolatlanul eldobott cigarettacsikk, és máris lángokban áll minden 

– mondta Mészáros István, aki az egyik vezetőségi tagja a 131 éves földeáki önkéntes tűzoltó egyesületnek. Ők voltak az egyik civil szervezet, akik szombaton délután a nyár veszélyeire igyekeztek felhívni egy látványos bemutatókkal fűszerezett rendezvényen a makói Maros-part vendégeinek figyelmét. Elsősorban gyerekeknek szóló játékos feladatokat hoztak, de ott volt az 5 éve beszerzett, 4 ezer liter víz szállítására alkalmas, összkerék-meghajtású tűzoltóautó, amit többek között sugárcsövekkel, láncfűrésszel, feszítővágóval, valamint légzőkészülékkel szereltek fel.

A közös egészségvédelmi és baleset-megelőzési rendezvényt öt Csongrád-Csanád vármegyei civil szervezet tartotta. Hasonló rendezvényt korábban soha nem rendeztek Makón. Az érdeklődőknek öt állomást kellett felkeresni, aki mind az öt helyszínen megfordult, ajándékcsomagot is nyerhetett. 

A földeáki önkéntes tűzoltókon kívül a Marosmenti Polgárőr Egyesület például arra vállalkozott, hogy átvizsgálja a kerékpárokat, a Magyar Vöröskereszt a balesetek megelőzésére, a sérülések helyes ellátására, az újraélesztés mozdulataira és a bőr fokozott nap elleni védelmére irányította az érdeklődők figyelmét. A vármegyei Bűnmegelőzési Tanáccsal együttműködő Alternatíva Egyesület ifjúsági programokat, önkéntes feladatokat, táborokat és képzéseket népszerűsített, a szegedi vízimentők pedig mentési akcióval és a mentésben használt eszközök bemutatásával készültek.

Utóbbiak elnöke, Seller András elmondta, nagyon fontos tudni, hogy akár a Marosban, akár a Tiszában csak a kijelölt fürdőhelyeken szabad a vízbe menni, és mentőmellény nélkül csak a biztos úszástudással rendelkezőknek érdemes bemerészkedni. A két folyó egyaránt kiszámíthatatlan, veszélyes, de a Maros ráadásul gyorsabb, erősebb sodrású. 

Igaz, hogy a határ túloldalán, de már idén is követelt áldozatokat a folyó: felborult a csónak, három gyerek és két felnőtt veszett oda 

– hívta fel a figyelmet. Azt is megtudtuk, hogy az idei szezonban vízimentők vigyáznak a Maros-parti strand vendégeire – most még egy kicsit magas a vízállás, de hamarosan be lehet menni a folyóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában