Helyi közélet

2023.07.20. 14:20

Egy kivételével működnek a makói szökőkutak - Galéria

A mostani forróságban jó lenne, ha minden szökőkút működne Makón – vetette fel egy olvasónk a minap. Ennek kapcsán tettünk egy sétát a belvárosban és megnéztük, melyik ad vizet és melyik nem – mindössze egyet találtunk, ami nem ad enyhet.

Szabó Imre

A makói szökőkutak nagy többsége szerencsére üzemel. Fotó: Szabó Imre

A szökőkutak párásítják, hűtik környezetük levegőjét, az arra járóknak felfrissülést adnak és többnyire látványosságnak sem utolsók. Makó ebből a szempontból szerencsésnek mondható, mert a központban több szökőkúttal is rendelkezik.

Ha az ember jó időben tesz egy sétát a belvárosban, megcsodálhatja például a Korona előtti, hagymavirágot szimbolizáló szökőkutat. Ez a legnagyobb a városban. Minapi ellenőrző körutunkat is itt kezdtük, és azt láttuk, ez teljes pompájában működik. Hasonló volt a helyzet a Hagymaház előtt, ahol a Múzsák kútja áll. Itt csendesen csobogott a víz. Ennek éke Fritz Mihály szobrászművész nőalakja. 

Került egy kisebb szökőkút a Pulitzer-kollégium elé is az épület sok évvel ezelőtti felújításakor. Ezzel sem volt probléma, amikor ott jártunk. A Csanád vezér téren, a Glorius szálló előtt különleges, földből előtörő, éjszaka díszkivilágítással üzemelő szökőkút működik. Itt éppen azt láttuk, egy szép kutyus és gazdája is örömét lelte a látványosságban. A Szent János téren, a tanuszoda bejáratához közel pedig csobogókút üzemel – körülötte ugyancsak padokkal, ez is kedvelt pihenőhely. 

A kakukktojás a piac bejáratánál lévő oszlopszerű vízesés volt. Olvasónk alighanem erre célozhatott, mert ez jelenleg valóban nem működik. Egyébként ez a legújabb: alig néhány éve, a Deák Ferenc utca felújításával együtt adták át, és korábban is voltak vele gondok. A polgármesteri hivatal innovációs irodáján a műszaki csoport vezetője, Zsámboki Zsolt azt ígérte, hamarosan rendbe hozzák, előreláthatólag már a hétvégén jó lesz.

Kíváncsiságból megnéztünk még egy szökőkutat, ami ugyan nem a belvárosban van, de alighanem a legszebb Makón. Ez az egykori makói vízmű székházának udvarán áll – az épületben most az Egyesített Népjóléti Intézmény irodái vannak. Az itteni szökőkutat Karsai Ildikó grafikusművész tervezte. Ez is működik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában