Szeged

2023.07.17. 07:00

Gyulai Rolland vezeti az európai szintű szegedi klinikát

Visszatért alma materébe Gyulai Rolland bőrgyógyász, aki július elsejétől átvette a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika vezetését. Interjúra kértük, amelyben elmondta, egyik célja az, hogy még több melanomás beteget meg tudjanak gyógyítani, még több páciensnek tudjanak reményt adni.

Kiss Anna

Gyulai Rolland vezeti július elsejétől a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikát. Fotó: Török János

Tíz év után visszatért a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikájáról alma materébe, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájára Gyulai Rolland. Július elsejétől ugyanis ő vezeti a szegedi klinikát, ennek kapcsán kértük interjúra. A beszélgetés során elárulta, Szegeden végezte az egyetemet, ami után húsz évig dolgozott a Bőrgyógyászati Klinikán, azt követően lett a pécsi klinika vezetője. Kiemelte, a visszatérését követően teljesen más kihívások vártak rá Szegeden, mint annak idején Pécsen, hisz míg az utóbbi helyszínen egy mostoha helyzetben lévő klinikát kellett újjáépítenie az alapoktól, addig most egy nagyon jól működő, európai szinten is kiemelkedő klinikát kell továbbvinnie.

A csapat felét régről már ismerem, viszont az elmúlt tíz év során sok minden megváltozott mind a felépítmény, mind a humánerőforrás tekintetében. Így az elmúlt másfél hetet azzal töltöttem, hogy igyekeztem megismerni a jelenlegi helyzetet és átbeszélni a kollégákkal azt, hogy milyen rendszerben működnek. A betegellátástól kezdve, az oktatáson át, egészen a kutatásig, minden területet érintettünk. Természetesen ennyi idő alatt mind a 150 kollégával nem lehet beszélgetni, de hosszú távú célom az, hogy mindenkivel leüljek és áttekintsük a munkaköréhez tartozó feladatokat

 – részletezte.

Gyulai Rolland megjegyezte, a szegedi klinika nemcsak Magyarországon, hanem Európában is nagyon magas minőségben működő egészségügyi intézmény, de természetesen mindig mindenhonnan lehet továbbfejlődni. Azonban ahhoz, hogy pontosan lássa, milyen előrelépésre, fejlődésre van szükség, több időre van szüksége, mint másfél hét. Jelezte, célja az, hogy továbbvigye azt a kultúrát, melyet létrehozott és generációkon keresztül ápolt három elődje, Simon Miklós, Dobozy Attila és Kemény Lajos. Úgy véli, az általuk kirajzolt út továbbvitele garantálja az előrelépést.

A bőrgyógyászatban robbanásszerű fejlődés történt az onkológia területén az elmúlt években. Én magam is onkológus vagyok, ezért közelebb áll a szívemhez a dermatológiának ezen része, így ebben biztosan hozzá tudok majd tenni a klinika eredményeihez, fejlődéséhez. De több átfedés is van a klinika kutatásai és a tudományos érdeklődési köröm között. Ilyen a gyulladásos bőrbetegségek, a pikkelysömör és különböző ekcémák gyógyítása. Mindemellett pedig nagy hangsúlyt szeretnék helyezni a humánerőforrás szervezeti fejlesztésére, melynek érdekében már Kemény professzor is tett lépéseket

 – mutatott rá.

A robbanásszerű fejlődés kapcsán kérdésünkre elmondta, ma már ott tartanak, hogy az alapkutatás eredményei, a biotechnológia és az orvoslás által napi szintű eredményeket tudnak elérni. Tehát ha egy molekuláról vagy jelátvivő vegyületről kiderül, hogy köze lehet egy betegség kialakításához, akkor nagyon rövid időn belül képesek lesznek gyógyszerek segítségével beavatkozni a folyamatba és meggátolni azt. Hozzátette, míg néhány éve gyógyíthatatlan betegségnek számított a melanoma, addig ma már a betegek 50 százalékát meg tudják gyógyítani, vagy legalábbis garantálni tudják számára a több évtizedes tünetmentességet. Leszögezte, a cél az, hogy ez a százalék jóval magasabb legyen és minél több betegnek tudjanak reményt adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában