Helyi közélet

2023.07.23. 06:46

Parlagfűre vadásznak a vármegyében

Delmagyar.hu

Kiemelt képünk illusztráció.

Fotó: Lehoczky Péter

A homokhátságon el ellenőrzik a kormányhivatal a mezőgazdasági területek parlagfű-fertőzöttségét a következő időszakban. Július 26-án, szerdán Mórahalmon és Ásotthalmon néznek körül a szakemberek, augusztus 2-án Zákányszéken és Bordányban, Augusztus 18-án Forráskúton és Üllésen, augusztus 25-én pedig Zsombón és Forráskúton. A kormányhivatal tájékoztatója szerint az előre tervezett útvonalak az időjárás és az esetleges lakossági bejelentések függvényében módosulhatnak.

Az ellenőrzés érinti a belterületi földeket, a külterületi termőföldeket az utakat, csatornákat, beruházási területeket is. A parlagfű-fertőzöttség mellett azt is megnézik, hogy megfelelően hasznosítják-e a területeket azok tulajdonosai, bérlői.

Mint ismert, a parlagfű elleni védekezést jogszabály írja elő mindenkinek. A törvény értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni. A parlagfű virágpora (pollenje) ugyanis súlyos allergiás tüneteket okozhat. A hatóság közérdekű védekezést is elrendelhet, és bírságot is kiszabhat. Ennek mértéke 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet a parlagfűvel borított terület nagysága és a borítottság mértéke alapján. A bírság meg nem fizetése esetén előbb fizetési felszólítást bocsátanak ki, ha ezután sem fizet a megbírságolt, akkor a büntetés összege köztartozásnak minősül és adó módjára behajtható.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb tájékoztatója szerint a jövő héten az allergiásoknál már okozhat tünetet a parlagfű pollenje.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában