Szegedi hírek

2023.07.16. 14:40

Szerbiába került az Aranypapucs – Galéria

A fénypontjához érkezett szombaton este a 29. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál, ahol a közönség hatalmas ovációval fogadta a fellépőket. Szavazni a közönség szavazhatott, akik úgy döntöttek, hogy a Szegedi Aranypapucs-díjat az újvidéki Vila Néptáncegyüttes kapja.

Suki Zoltán

Teljesen megtelt a nagyszínház a néptáncgálára. Fotó: Gémes Sándor

Igazán méltón, egy nagyszabású gálaműsorral fejeződött be szombaton este a szegedi nagyszínházban a már napok óta tartó 29. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál. A teátrum természetesen most is megtelt a fellépőkkel és a közönséggel, akikre most komoly szerep jutott. Ugyanis ők dönthettek arról szavazataikkal, hogy ki kapja meg a Szegedi Aranypapucs-díjat. A verseny szoros volt, de idén a szerbiaiak győzedelmeskedtek, mégpedig az újvidéki Vila Néptáncegyüttes örülhetett az igazán fontos elismerésnek, amit a Szegedi Papucsért Alapítvány alapított még 2018-ban. Sallai Tibor népi iparművész alkotását Szögi Csaba adta át a közönségdíjasnak. Azonban a többi fellépő sem szomorkodott egy percig sem.

A Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány a szegedi önkormányzat megbízásából 2009 óta szervezi egyik évben a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivált, a másikban pedig – a Martin György Néptáncszövetséggel együttműködve – a Martin György Néptáncfesztivált. Ebben az évben nemzetközi fesztivált rendeztek.

Így fellépett a már említett Vila Néptáncegyüttes, Szlovákiából a Jurošík Néptáncegyüttes , Törökországból pedig a Hasad Néptáncegyüttes. A vármegyeieket pedig be sem kell mutatni. A fesztivál vendége volt a Szeged Táncegyüttes, a deszki Tiszavirág Néptáncegyesület, és az ugyancsak szegedi Délikert Néptáncegyüttes.

Az idei fesztivál múlt csütörtökön indul egy felvonulással a Széchenyi térről a Kárász utcán keresztül a Dugonics térre a szökőkúthoz, ahol 18 órakor kezdődött a megnyitó ünnepség zenével és tánccal.

Ugyanaznap 20 órától a Kisszínházban Folklórestet tartottak, amin az együttesek mutatták be a programjukat. Július 14-én, pénteken 18 órától a külföldi együttesek négy művelődési házba látogattak el, ahol egy-egy órás műsort adtak.

Utána pedig jött szombaton a már említett néptáncgála. Vagyis elmondhatjuk, hogy a várost ismét megtöltötték a néptáncosok. És az is bebizonyosodott, hogy a műfaj köszöni szépen, jól van, hiszen azon túl, hogy színháztermeket tölt meg, rengeteg fiatalt is megmozgat közönségként, de leginkább táncosként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában