Helyi közélet

2023.08.23. 14:00

Kérik a mentők, hogy ezeket ne hagyják otthon a fesztiválozók

Ragtapasz, szemcsepp, fájdalomcsillapító és görcsoldó – a mentők szerint ezek nélkül nem szabad elindulni a Szegedi Ifjúsági Napokra. Hangai József, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársát kérdeztük a SZIN-en való jelenlétükről. De a rabok kórházba szállítására is kitértünk.

Kiss Anna

Egy kisebb városnyi ember mentésbiztonságról gondoskodnak. Archív fotó: Sándor Judit

 Egy kisebb városnyi ember látogat ki a következő napokban a szegedi Partfürdőre, ezért egy kisebb város mentésbiztonságát kell ott megszerveznünk. Egy rohamkocsival, egy esetkocsival, egy mentőkocsival és gyalogőrrel veszünk részt a Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN), ahol egy kisebb ambulanciát is létrehoztunk a tömeges baleseti egység felfújható sátrában. Itt olyan személyeket látunk el, akik néhány órás megfigyelést igényelnek, de nem feltétlen szükséges a kórházba szállításuk

 – számolt be szerdai Gyógyír podcastünkben Hangai József, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa.

Hangsúlyozta, etalonnak számító protokollok és eljárások alapján működő egységes szervezet az Országos Mentőszolgálat, mely az egész ország mentését biztosítja, és egy ilyen fesztivál biztosításában is etalonnak számít. Kérdésünkre elmondta, jellemzően „bibijellegű” problémákat kell kezelniük a SZIN-en. Az elmúlt években is sokszor volt példa arra, hogy a cipő feltörte a fesztiválozó lábát, de arra is, hogy a szembe ment por okozott látási problémát.

Sokan nincsenek felkészülve arra, hogy kis szemcsés homokú talaj van a Partfürdőn, és nyáron por tud ott képződni. Ezért fontos, hogy nemcsak a kontaktlencsét viselőknél, hanem mindenki másnál is legyen szemcsepp. Emellett jó, ha ragtapasz, fájdalomcsillapító és görcsoldó is kerül a táskába, valamint fontos, hogy a rendszeresen szedett gyógyszerekből is legyen elegendő a fesztiválozóknál. És persze leégés ellen célszerű fényvédőt, naptejet is magukkal vinniük. Ha ezek nem segítenek, akkor ott vannak az egységeink, akikhez bizalommal lehet fordulni

 – magyarázta.

Megkérdeztük a mentőtisztet arról is, hogy az alkoholfogyasztás mennyi munkát ad számukra. Közölte, a helyszínen létrehozott ambulancián jellemzően túl sok alkoholt fogyasztott személyeket kell ellátniuk, de az elmúlt években többször előfordult az is, hogy a sürgősségi osztályra kellett szállítaniuk a fesztiválozót, annyira túlzásba vitte az alkoholfogyasztást.

A podcastben egy másik témára is részletesen kitértünk. Hangai Józsefet arra kértük, hogy számoljon be arról, milyen gyakran kell a büntetés-végrehajtás vármegyei intézeteiből beteget szállítaniuk a klinikákra, kórházakba, és általában hogyan zajlik egy ilyen ellátás. Érdekes információkat osztott meg, érdemes meghallgatni podcastünket a delmagyar.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában